Bivši šef Hypo banke videovezom iz zatvora svjedočio na suđenju Sanaderu

Bivši šef Hypo banke videovezom iz zatvora svjedočio na suđenju Sanaderu
Foto: Hina

BIVŠI voditelj inozemnih poslova Hypo banke Günther Striedinger je, svjedočeći na ponovljenom suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu za primanje provizije od te austrijske banke, ostao pri svojim riječima iz prosinca 2011., no sada je za razliku od ranijeg iskaza ispitan videovezom iz Klagenfurta gdje služi zatvorsku kaznu zbog bankarskih nezakonitosti.

Striedinger je kazao da se sjeća svog ranijeg svjedočenja na zagrebačkom sudu, ali da je zbog proteka vremena zaboravio detalje, osim da osobno nije vodio pregovore o kreditu koji je Hrvatska nakon osamostaljenja dizala za kupnju veleposlanstava. Glavnu riječ, kazao je, vodio je tadašnji predsjednik uprave Wolfgang Kulterer koji je imao poveznicu sa Sanaderom.

Na izravno pitanje nije se mogao sjetiti je li pregovarao i tadašnji ministar vanjskih poslova Mate Granić, kojemu je Sanader bio zamjenik, kao ni je li isplaćena provizija za koju je rekao da je bila uobičajena u takvim poslovima.

Provizija isplaćena osobi pod imenom Eugen Laxa

Sanaderova obrana istaknula je da ostaje pri svim prigovorima kao i nakon prvog iskaza u kojem je, između ostalog, Striedinger rekao da je Sanader Kultereru obećao da će Hypo banka u Hrvatskoj imati povlašten položaj, ali i da ga je vidio u Klagenfurtu. Tada je potvrdio i da je provizija isplaćena osobi imenom Eugen Laxa, ali da je bila riječ o mlađoj osobi, a ne 80-godišnjaku.

Sanaderova obrana ustvrdila je na početku novog suđenja da će, između ostalog, dokazati kako je provizija isplaćena osobi koja se predstavljala kao Eugen Laxa, "najvjerojatnije iz banke koja je koristeći to ime, a pod egidom provizije, uzela novac za sebe".

U slučaju Hypo Sanader je ranije pravomoćno osuđen za ratno profiterstvo zbog optužbi da je sredinom devedesetih kao zamjenik ministra vanjskih poslova primio proviziju od austrijske Hypo banke koja je Hrvatskoj ratnih godina dala kredit za kupnju zgrada diplomatskih predstavništava. No pravomoćnu presudu je 2014. ukinuo Ustavni sud i zatražio novo suđenje na zagrebačkom Županijskom sudu.

Ukinuta presuda Sanaderu bila je ujedno i prva presuda za ratno profiterstvo donesena nakon ustavne odluke o nezastarijevanju takvih kaznenih djela, no Ustavni ju je sud ipak ukinuo uz zaključak da Županijski i Vrhovni sud nisu utvrdili je li Sanaderu nastupila zastara kada je optužen te da su povrijedili pravilo primjene blažeg zakona. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara