Bivši Trumpov voditelj kampanje priznao krivnju u istrazi oko dosluha s Rusima

Bivši Trumpov voditelj kampanje priznao krivnju u istrazi oko dosluha s Rusima
Foto: EPA

PAUL Manafort, bivši voditelj predizborne kampanje predsjednika SAD-a Donalda Trumpa pristao je, prema sudskim dokumentima, priznati krivnju za dvije točke optužnice u okviru dogovora s posebnim istražiteljem Robertom Muellerom, što će biti novi udarac Trumpu u dugoj istrazi o ruskom upletanju u američke izbore.

U sklopu dogovora 69-godišnjeg Manaforta moglo bi se obvezati da surađuje u Muellerovoj istrazi o ulozi Rusije u predsjedničkim izborima 2016. i tome je li Trumpova kampanja bila u dosluhu s Rusima na tim izborima.

Manafort će priznati krivnju po jednoj točki optužnice za urotu protiv SAD-a i jednoj za urotu radi ometanja pravde, prema dokumentima suda u Washingtonu. U novom sudskom podnesku dodano je pet novih točaka optužnice.

Sud u Virginiji je Manaforta prošlog mjeseca osudio za bankarske i porezne prijevare.

Manafortova odluka mogla bi biti udarac Trumpu koji je prošlog mjeseca svojeg bivšeg pomoćnika pohvalio zato što nije sklopio dogovor s tužiteljima, poput bivšeg predsjednikovog osobnog odvjetnika Michaela Cohena.

Trump je na Twitteru 22. kolovoza napisao: "Za razliku od Michaela Cohena, on je odbio iznijeti izmišljene priče kako bi se dogovorio. Veliko poštovanje za hrabrog čovjeka!"

Prema sudskim dokumentima, promjena u optužnici za urotu uključuje pranje novca, poreznu prijevaru, neprijavljivanje računa u stranim bankama i rad kao neregistriranog lobista za proruske političare u Ukrajini. Druga točka optužnice, ona za ometanje pravde, odnosi se na pokušaje utjecanja na svjedoke povezane s njegovim lobiranjem.

Sve tvrtke koje zastupaju neku stranu zemlju ili organizaciju moraju redovito izvještavati američke vlasti o vezama s tom državom ili ustanovom. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara