Bjelolasica prije i poslije: Pogledajte što je sve progutao požar

Foto: Mario Pušić / Cropix, Bjelolasica.hr

PROCJENE štete koju je uzrokovao požar u Olimpijskom centru Bjelolasica za sada još nema, ali nema sumnje da će se raditi o cifri od više milijuna kuna. Bjelolasica je gotovo sasvim uništena, što znači i gubitak stotinjak radnih mjesta. Direktor Bjelolasice Maro Mišić kaže da ne vidi kako bi Bjelolasica mogla zadržati svih 170 zaposlenih, s obzirom da je do temelja izgorjela središnja zgrada koja je zapošljavala stotinjak ljudi.

"Učinit ćemo sve da bi se problem zaposlenika Bjelolasice što bolje riješio", kazao je ministar obrazovanja, znanosti i sporta Radovan Fuchs koji je u poslijepodnevnim satima posjetio zgarište. No, nije se doimao pretjerano optimističnim. "Ne možemo jamčiti da neće ostati bez posla", kazao je Fuchs koji je otkrio da je država u Bjelolasicu u zadnje četiri godine uložila oko 30 milijuna kuna.

Šuker obećavao ulaganja od stotinjak milijuna kuna

Daleko je to, doduše, od cifre koju je obećavao bivši ministar financija Ivan Šuker koji je, za vrijeme sjednice Vlade na Bjelolasici prije nekoliko godina, rekao da će država u olimpijski centar uložiti više od 100 milijuna kuna. Bjelolasica je trebala biti među kapitalnim projektima, ali kad je stigla kriza nestale su i najave o moderniziranju olimpijskog centra za kojeg se planiralo da postane okosnica hrvatskog zimskog turizma.

No, Fuchs tvrdi da Vlada, usprkos požaru koji je gotovo sasvim uništio centar na Bjelolasici, ne planira odustati od ulaganja u centar. "Nećemo zaustaviti planove da se Bjelolasica stavi u punu funkciju", kaže Fuchs koji tvrdi da će se za razvojne projekte na olimpijskom centru pokušati povući sredstva iz europskih fondova. Prvi potez, tvrdi Fuchs, bit će pokušaj osposobljavanja kotlovnice (koja je također zahvaćena požarom) kako bi se u funkciju stavilo barem onih nekoliko paviljona do kojih vatra nije uspjela doći.

Obnova će trajati i do godinu dana

Turističko naselje Bjelolasica, koje se reklamiralo kao "odredište za sva godišnja doba" zbog svog je jedinstvenog položaja mogao biti pravi biser hrvatskog turizma. Bjelolasica je generalno obnovljena 1998. godine, te je prije požara raspolagala sa 136 soba u kojima je bilo ukupno 324 ležaja raspoređenih u pet paviljona. U razvojnom programu HOC Bjelolasica bila je planirana izgradnja sportske dvorane, dvoranskog plivališta s pratećim sportskim sadržajima, te projekta zasnježivanja skijaških staza.

"Kroz izgradnju navedenih sadržaja cilj je da HOC Bjelolasica postane središte za pripremu svih hrvatskih sportaša", napominje se na službenim stranicama olimpijskog centra. Takvi će planovi, sada je sasvim jasno do daljnjega morati biti stavljeni na čekanje. U obnovi uništenih dijelova Bjelolasice od pomoći će zasigurno biti i novac koji bi HOC trebao dobiti od osiguravajuće kompanije. Prema neslužbenim informacijama, cifra koja će Bjelolasici biti isplaćena na ime premije osiguranja iznosi oko 20 milijuna kuna. Sanacija nastale štete trajat će od šest do 12 mjeseci.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara