Bjeloruski veleposlanik u Japanu nije zatražio azil - tvrdi SAD

BIVŠI bjeloruski veleposlanik u Japanu nestao je samo nekoliko dana nakon što je dobio poziv da se vrati u domovinu, službeno je objavljeno u ponedjeljak u Tokiju, a američko veleposlanstvo u tom gradu opovrgnulo je vijest da je veleposlanik u subotu zatražio azil u SAD-u.

Pjotr Kravčenko bio je kritičan prema bjeloruskome predsjedniku Aleksandru Lukašenku koji kritiku ne trpi, piše agencija AP.

Glasnogovornik američkoga veleposlanstva Patrick Linehan opovrgnuo je vijest jedne ruske agencije da bjelorusko ministarstvo vanjskih poslova ne može stupiti u kontakt s veleposlanikom otkako je on posjetio američko veleposlanstvo.

I japanski mediji objavili su da je bivši veleposlanik zatražio azil u američkom veleposlanstvu u Tokiju.

´Nemamo podataka o bjeloruskom veleposlaniku´, rekao je Patrick Linehan. ´Nije bio u (američkom) veleposlanstvu´.

Ministarstvo vanjskih poslova u Minsku objavilo je u nedjelju da je veleposlanik Bjelorusije u Japanu i bivši ministar vanjskih poslova Kravčenko, koji je razriješen dužnosti i pozvan u Minsk 19. prosinca, postao prebjeg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
´Nakon što je oslobođen svojih dužnosti, bivši veleposlanik u Japanu odbio se vratiti u Bjelorusiju, gdje su ga očekivali prošloga tjedna´, izjavio je glasnogovornik ministarstva Pavel Latuško i dodao da je bivši veleposlanik sa sobom odnio ključeve, pečat i čekove veleposlanstava i da Minsk ne zna gdje je on sad.

Bjeloruski je predsjednik 19. studenoga naredio povlačenje Kravčenka i ne zna se točno, javljaju agencije, otkada veleposlanika nema, ali u subotu je bjelorusko ministarstvo vanjskih poslova zamolilo japansko ministarstvo za pomoću u traženju.

Glasnogovornica japanskoga Ministarstva vanjskih poslova u ponedjeljak je ujutro rekla da Kravčenko još nije pronađen.

Kravčenko je od 1990. do 1994. bio ministar vanjskih poslova. Izabran je u parlament 1994., a Lukašenko ga je imenovao veleposlanikom u Japanu 1998.

Otkad je postao veleposlanik, otvoreno je kritizirao predsjednika i aktivno surađivao s oporbom.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava sumnjaju da su zadnjih godina bjeloruske vlasti umiješane u nestanak nekolicine predsjednikovih kritičara, a prošli su tjedan zbog kršenja ljudskih prava Sjedinjene Države zabranile putovanje Lukašenku i sedmorici glavnih ministara, a isto je učinilo i 14 od 15 država Europske unije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara