Bjelovarsko-bilogorska županija će trošiti milijun kuna godišnje na privlačenje liječnika

Bjelovarsko-bilogorska županija će trošiti milijun kuna godišnje na privlačenje liječnika
Foto: Hina

SUBVENCIONIRANJEM troškova stanovanja i edukacijom stručnog kadra u zdravstvu Bjelovarsko-bilogorska županija, prva u Hrvatskoj, počinje provoditi paket mjera vrijedan milijun kuna godišnje namijenjen privlačenju i zadržavanju liječnika i medicinskog osoblja.

Odluku o tome su jednoglasno prihvatili članovi Županijske skupštine, a slijedi otvaranje javnog poziva za subvencioniranje troškova stanovanja, ali i edukacije stručnog kadra u zdravstvu.

Problem s privlačenjem liječnika

"Poput ostatka Hrvatske, i zdravstvene ustanove iz naše županije imaju problema s privlačenjem i zadržavanjem liječnika i u primarnoj i u sekundarnoj zdravstvenoj zaštiti", rekao je župan Damir Bajs navodeći kao primjer bjelovarsku bolnicu. 

"Kad je država preuzela upravljanje nad bolnicom, imali smo 91 specijalista, dvije godine kasnije, kada je država vratila županiji upravljanje, imali smo ih 71, sada ih imamo 78 i rijetka smo županija u kojoj broj specijalista raste", pohvalio se Bajs. 

"Ovim paketom mjera želimo nastaviti taj trend”, istaknuo je župan dodajući kako su mjere osmišljene u suradnji sa strukom.

Javni poziv bit će otvoren sljedeće tri godine, a ako planiranih milijun kuna godišnje ne bude dovoljno, Bajs obećava da će se taj iznos povećati.

Ivan Beljan iz oporbenog HSS-a pozdravio je prijedlog i kazao kako vladajući uvijek mogu računati na podršku oporbe ako se radi o projektima koji donose dobrobit zajednici.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara