Blair pozvao Europu da zaliječi odnose sa SAD-om

BRITANSKI premijer Tony Blair pozvao je u petak Europu da zaliječi odnose sa Sjedinjenim Državama ugrožene nesuglasicama oko rata u Iraku, te da surađuje s SAD-om na tome da se svijet oslobodi terorizma i oružja za masovno uništavanje.

"Sada je ključni trenutak. To je trenutak u kojem ćemo ili provesti pomirbu ili ćemo se razići", rekao je Blair u govoru u Kraljevskom dvorcu u Varšavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blair trenutno boravi u posjetu Poljskoj, a nakon toga trebao bi otputovati u Sankt Peterburg, te na sastanak skupine G-8 u francuski Evian, gdje bi trebao razgovarati s vodećim svjetskim čelnicima.

Blair je svoje poljske domaćine pohvalio zbog potpore američko-britanskoj kampanji za svrgavanje iračkog diktatora Sadama Huseina, ali je isto tako pohvalio i Francusku i Njemačku, koje su se protivile napadu na Irak, zbog njihove uloge u stabilizaciji stanja u Afganistanu.

"Pravo pitanje jest: možemo li prepoznati dovoljno zajedničkih interesa kako bismo ponovno izgradili transatlantsko savezništvo i ojačali ga? Vjerujem da možemo", rekao je Blair.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara