Bloomberg: Bivši Trumpov voditelj kampanje je tajno plaćao milijune za prorusku kampanju

Bloomberg: Bivši Trumpov voditelj kampanje je tajno plaćao milijune za prorusku kampanju

Screenshot: CBS

PAUL MANAFORT, bivši voditelj kampanje američkog predsjednika Donalda Trumpa, tajno je isplatio više od 2 milijuna eura europskim političarima kako bi lobirali za proruski nastrojenu bivšu ukrajinsku vladu, stoji u novoj optužnici američkog specijalnog tužitelja Roberta Mullera, a piše u nedjelju američki Bloomberg.

Iako nijedan bivši čelnik nije imenovan u toj optužnici, ostali dokumenti pokazuju da je riječ o bivšem talijanskom premijeru Romanu Prodiju, bivšem austrijskom kancelaru Alfredu Gusenbaueru te bivšem poljskom predsjedniku Aleksanderu Kwasniewskom.

Oni su u subotu odbacili kako su primili sredstva od Manaforta.

Prodi i Gusenbauer ističu da su se zalagali za bolje odnose između Ukrajine i Europske unije prije nego što su 2014. izbili prosvjedi u Ukrajini i prerasli u oružani sukob.

Austrijski kancelar je za BBC potvrdio da je 2013. posjetio članove američkog Kongresa u okviru "plemenitih" napora da se Ukrajina približi EU-u i vjerovao je da je njegov trud financirala američka tvrtka, a ne Manafort ili vlada bivšeg predsjednika Ukrajine Viktora Janukoviča koji je godinu poslije otišao u egzil.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lobiranje bivših političara predstavio kao neovisne analize


Manafort se u Mullerovoj optužnici tereti da je osnovao organizaciju "Hapsburška grupa", pri čemu je pogrešno napisano ime monarhije koja je niz stoljeća vladala Europom. Lobiranje bivših političara prividno je predstavio kao neovisne analize.

U optužnici se navodi da je tom grupom upravljao bivši kancelar jedne europske zemlje čije ime nije navedeno, piše Bloomberg.

Mueller je sredinom veljače protiv Manaforta podignuo i optužnicu koja se odnosi na bankovnu prevaru, a prošle je godine već optužen za pranje novca i propuštenu obvezu da se prijavi kao strani agent, prenosi Reuters.

Prve optužnice protiv njega slijedile su pošto je Mueller pokrenuo istragu o umiješanosti Rusije u američke predsjedničke izbore 2016.

Šezdesetosmogodišnji Manafort bio je voditelj Trumpove predsjedničke kampanje od lipnja do kolovoza 2016., a ostavku je podnio nakon izvješća da je ilegalno primio milijune od proruske političke stranke u Ukrajini.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara