Bob Woodward: Odnos s "Dubokim grlom" ugovor povjerenja

JEDAN od novinara "Washington Posta" koji je razotkrio skandal Watergate, Bob Woodward, otkrio je u četvrtak kako njegova veza s izvorom nazvanim "Duboko grlo", a čiji je identitet konačno otkriven nakon 30 godina tajnovitosti, potiče iz vremena dok je studirao.

"Naš je odnos bio ugovor povjerenja, bilo što je rečeno između nas nije se moglo spominjati ili dijeliti s bilo kim drugim", piše Bob Woodward u svom članku objavljenom na tri stranice u "Washington Postu", dva dana nakon što je otkriveno da je "Duboko grlo" Mark Felt, nekadašnji "broj dva" FBI-ja.

Njegove su informacije dovele do pada američkog predsjednika Richarda Nixona 1974. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dvojica su muškaraca postali "neka vrsta prijatelja" nakon susreta 1970. godine u Bijeloj kući. Woodward, koji je završavao služenje vojske, tamo je bio slan redovito kako bi nosio pisma. U jednoj takvoj prilici sreo je Felta, tada već zaposlenog u FBI-ju.

"To je bio slučajan susret, ali ključan i postao je jedan od najvažnijih susreta u mom životu", dodaje Woodward, priznajući kako tada nije znao što bi radio u svom životu.

Woodward, danas pomoćnik direktora "Washington Posta", tada nije bio čak ni novinar, ali kaže da nije oklijevao razgovarati s Feltom o svojoj profesionalnoj orijentaciji.

No, u svom članku nije ništa napisao o motivima koji su naveli Felta na razotkrivanje ultra-tajnih tajni. Osim razočarenja što nije postavljen na čelo FBI-ja nakon smrti Edgara J. Hoovera, Woodward se prisjetio i Feltovog prezira prema Bijeloj kući i Nixonu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara