"Bobetko isticao ulogu Norca, Ademija držao po strani"

NA SUĐENJU generalima Rahimu Ademiju i Mirku Norcu optuženima za zločine u operaciji Medački džep danas je svjedočio Zdravko Vladanović, tada pravni savjetnik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH, generala Janka Bobetka, te dvije zaštićene svjedokinje, čiji je otac i suprug bio civil ubijen u napadu hrvatskih snaga.

Desetak dana nakon akcije Medački džep Rahim Ademi je, po svjedočenju Vladanovića, telefonom od generala Bobetka htio zatražiti provođenje istrage o svim protupravnim djelovanjima hrvatske vojske i specijalne policije, u tijeku i nakon akcije. Bobetko je bio spriječen pa je telefonski poziv i zahtjev preuzeo sam Vladanović.

Vladanović je, također, rekao kako je Bobetko bio osobito tašt te da mu je  osobno pričao kako u svrhu nastojanja da prigrabi vojničku slavu, svima govori kako je on mozak cijele operacije Medački džep, te da je model te operacije preslikao iz operacije "Maslenica". Bobetko je, nastavlja Vladanović,  stalno isticao ulogu generala Norca.

Nakon što je Vladanović prenio Ademijev zahtjev za istragom, general Bobetko je otišao do njega u Gospić. Tog istog dana u hotelu Velebno je vršena i analiza akcije u kojoj se hvalilo Mladena Markača i Mirka Norca, a Rahim Ademi je bio po strani, a njoj je prisustvovalo 80 zapovjednika svih razina, tvrdi Vladanović. Prijašnji svjedoci su taj sastanak u hotelu Velebno zvali proslavom.

Nekoliko dana poslije posjete Gospića general Bobetko je obavijestio današnjeg svjedoka da će on biti predstavnik Glavnog stožera u komisiji koja će istražiti događanja u Medačkom džepu, a na njenom čelu je bio Ante Gugić. Komisija je bila samo jedan dan u Gospiću te je nakon šetanja po hodnicima policijske postaje Gugić naredio da se vrate u Zagreb. Gugić je poslije Vladanoviću na pitanje što je s istragom rekao da će se to samo riješiti i da pusti to. Bobetkov pravni savjetnik kaže da nikad nije stavio potpis na zapisnik o istrazi niti ga je uopće vidio te ne može potvrditi  je li Ademi podnio i pisani zahtjev.

Vladanoviću je Bobetko rekao kako Ademi ima samo onoliko ovlasti koliko mu on dopusti  te je spominjao činjenicu da je Albanac, no  smatra kako je u pitanju bila taština generala Bobetka koji nije mogao podnijeti Ademijevu popularnost u narodu i među braniteljima.

U  uredu Bobetkovog pravnog savjetnika često je bio i admiral Davor Domazet koji se hvalio svojom odlukom u operaciji Medački džep i koji je ispričao čak kako je on organizirao "labudice“ koje su tenkove uvele u borbu  jer su sami tenkovi prebučni.

Nakon smjene poslije operacije Medački džep Vladanović je viđao Ademija u zgradi Glavnog stožera koji mu se žalio kako je uvijek samo zamjenik zapovjednika, a nikad zapovjednik.

Na kraju svjedočenja Vladanović je spomenuo kako su generali Ademi i Norac za njega heroji Domovinskog rata, a sve negativno što se dogodilo je, po njegovom mišljenju, samo kolateralna šteta.    

"Otac ubijen u operaciji Medački džep bio civil koji se bavio poljoprivredom"

U nastavku suđenja generalima Rahimu Ademiju i Mirku Norcu danas su putem videolinka svjedočile dvije  zaštićene  svjedokinje, kćer i supruga 71-godišnjeg ubijenog civila.Njihov suprug i otac je bio 71-godišnji stanovnik Divosela ubijen za vrijeme napada hrvatskih snaga u operaciji Medački džep.

Prvo je svjedočila kćer kojoj su haški istražitelji rekli da je njezin otac pronađen u septičkoj jami te da je ubijen tupim predmetom. Ona je izjavila da je njezin otac bio civil, te se zajedno s njenom majkom bavio poljoprivredom. Majka, koja danas ima 81 godinu, je dva dana prije napada na Divoselo otišla u posjete u Medak, a otac je ostao sam u kući. Odmah nakon akcije srela je svoju majku koja ju u prvi tren nije ni prepoznala te je bila u potpunosti smetena. Svjedokinja nije živjela u Divoselu, ali je do 1991. dolazila u posjet svojim roditeljima te tada nije vidjela ni srpske, ni hrvatske snage. Na zahtjev tužitelja nabrojila je 15-ak stanovnika zaseoka u kojem su živjeli njezini roditelji. Rekla je da je za vrijeme akcije njih šestero ubijeno, a svi su bili civili.

Poslije kćeri svjedočila je i supruga ubijenog, te je potvrdila raniji iskaz svoje kćeri. Potvrdila je da je njezin suprug tada bio u civilnoj odjeći te da nikad nije nosio oružje, niti ga je volio. Također, nikada nije vidjela da se iz Divosela puca prema Gospiću.

 Njoj je optuženi Mirko Norac htio postaviti pitanje zna li za položaje srpskih snaga oko Divosela, s obzirom da je u Divoselu postojao žestok otpor, no sudac Mrčela je zabranio odgovor jer je svjedokinja prethodno rekla da u selu nije nikoga vidjela s oružjem.

Suđenje se ponovno nastavlja sutra.

D.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara