Bojite li se vulkanskog oblaka?

Tekst: F.M.
Foto: AFP


VULKAN koji je već dva puta eruptirao ispod islandskog glečera Eyjafjallajoekull stvorio je kaos diljem Europe, i veći dio Starog kontinenta prekrio oblakom pepela i prašine, stvorivši pri tome potpuni kaos u prometu. I dok hrvatski znanstvenici kažu kako ne postoji strah zbog vulkanskih oblaka, Svjetska zdravstvena organizacija i britanski zdravstveni dužnosnici upozoravaju na moguće opasnosti.

Hrvatski znanstvenici: Nema opasnosti

Hrvatski stručnjaci za geologiju tvrde kako u oblaku vulkanske prašine nema štetnih plina. "Štetni plinovi se oslobađaju tijekom erupcije i odlaze u atmosferu, a ovo što se nalazi u oblaku koji putuje prema nama je vulkanska prašina koja nije štetna", objasnili su.
"To je obična vulkanska prašina - pepeo, od nje nema štete osim zaprljanog rublja koje se suši vani", tvrde stručnjaci i napominju da će i udio prašine u oblaku biti vrlo mali jer je doputovao čak iz Islanda. "Prašine će u tom oblaku vjerojatno biti u promilima, to će biti skroz rijetko. Riječ je samo o prirodnoj vulkanskoj aktivnosti", napomenuli su.

SZO upozorava

S druge strane, Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da bi vulkanski pepeo mogao biti opasan za ljude s respiratornim problemima. Iako ni SZO nije utvrdio točan stupanj opasnosti za javnost, oblaci bi mogli postati opasni posebno u krajevima gdje ima puno pepela, rekao je glasnogovornik te organizacije.

"Sva čestična tvar koja se inhalira u pluća može biti opasna za ljude, tako da smo zabrinuti zato što trenutno još nemamo jasna saznanja o količini pepela", rekao je.

Erupcije vrlo opasne po zdravlje

SZO je 2005. napisao seriju uputa za erupcije. "Erupcije su vrlo opasne za zdravlje jer se čestice mogu udahnuti i onda dospjeti do bronhija i pluća, što može izazvati probleme, posebno za ljude s astmom ili respiratornim problemima", rekao je glasnogovornik.

Napomenuo je kako su po sadašnjim saznanjima vulkanski oblaci visoko u atmosferi, a čestice pepela se još nisu počele spuštati na zemlju. Kad se to dogodi, raste rizik za ljude s respiratornim problemima, a njima bi bilo pametno ostati u zatvorenom ili nositi zaštitne maske ako moraju izlaziti.

Slično upozorenje poslale su i britanske zdravstvene službe, koje su napomenule kako bi ljudi s postojećim respiratornim problemima trebali što je više moguće ostajati u kućama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara