Boli Europljane, ali boli i Hrvate

BOL u Europi, pa tako, naravno, i u Hrvatskoj, izaziva mnogostruke ozbiljne poteškoće, narušava kakvoću života i predstavlja ozbiljan zdravstveni, gospodarski i socijalni problem, stoji, među ostalim, u deklaraciji Europskog udruženja za liječenje boli.

U specijaliziranom časopisu Medix dr. Marijana Persoli-Gudelj iz Hrvatskog društva za liječenje boli upozorila je na istraživanje "Pain in Europe" (Bol u Europi) što ju je 2002. i 2003. NFO World Group provela na 46 tisuća ispitanika. Istraživanje je razotkrilo da svaki peti Europljanin trpi od neke vrste kronične boli.

Zanimljivo, najviše u Norveškoj, Poljskoj i Italiji, puno manje, primjerice, u Španjolskoj. Trećina ispitanika izjavila je da trpi bol 365 dana u godini, od toga više od 30 posto tvrdi da pati od neizdržive boli.

Na temelju istraživanja procijenjeno je da bol u Europi za posljedicu ima čak 500 milijuna neradnih dana, što nanosi gospodarski gubitak od 34 milijarde eura. Osim toga, polovica se ispitanika požalila da njihova bol negativno utječe na cijelu obitelj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gotovo dvije trećine ispitanika požalilo se da ne mogu obavljati kućanske poslove, normalno spavati, vježbati, voziti automobil, voditi normalan seksualni život.

Zanimljivo je da je trećina ispitanika izjavila kako liječnici ne znaju liječiti bol. Isto je toliko ispitanika izjavila kako je posve neinformirana o mogućnostima liječenja.

Inače, jedan od slogana hrvatskih boraca protiv boli glasi: Ne trpjeti bol je temeljno ljudsko pravo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara