Petrov nakon sastanka: Karamarko i ja ćemo biti potpredsjednici Vlade

Petrov nakon sastanka: Karamarko i ja ćemo biti potpredsjednici Vlade

Foto: FAH

ČELNICI HDZ-ove koalicije i Mosta danas u 14.30 sati nastavili su pregovore o sastavljanju nove Vlade. Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko putem medija najavio je da će Mostu prezentirati njihovu shemu Vlade te predložiti plan reorganizacije javne uprave. Upozorio je i na potrebu drastičnog smanjenja broja državnih agencija, zavoda, ureda i javnih ustanova, kojih je sada više od 200. Odluku o ministrima donijet će mandatar Tihomir Orešković, rekao je.

Most je javno iznio zahtjev za Ministarstvom unutarnjih poslova, a njihov glasnogovornik Nikola Grmoja taj zahtjev obrazlaže potrebom učinkovite borbe protiv kriminala i korupcije.  Iz Mosta se neslužbeno doznaje kako će tražiti i resore javne uprave, pravosuđa, zaštite okoliša, poljoprivrede, poduzetništva.

Tijek događaja

16:30 "Smatram da imamo stručne osobe koje se mogu razračunati s kriminalom. Zbog toga smo se i odlučili baviti politikom. I zato smo se uključili u bitku na nacionalnoj razini", dodaje Petrov.

"Zna se tko je pokretao procese borbe protiv kriminala u ovoj državi jos od 2003. Uopće MOST-ovo inzistiranje na MUP ne doživljavam loše. Ne možemo sve riješiti u 15 dana. Možemo i u pola godine. Razgovarat ćemo o ljudima koji imaju dobre dosjee. Nismo razgovarali o konkretnim imenama. Obojica ulazimo u vladu", dodao je Karamarko.

Petrov je kazao da će i on i Karamarko biti potpredsjednici Vlade, ali da se još usuglašavaju.

Govoreći o mandataru Oreškoviću, Karamarko je kazao da će on biti obaviješten o dogovorima sa sastanka te da su se s njim sastali ujutro oko 8.30 sati.

"I sa HDZ-om i s Oreskovicem cemo se sastajati svaki dan", kazao je Petrov.

16:24 "Domoljubna koalicija je dala prijedlog o vladi i državnom holdingu. Vidimo da ima pozitivnih stvari, depolitizacija kadra. Postoje određene stvari koje su nam interesantne, ali pitanje je imamo li dovoljno vremena da ih sve implementiramo. Teško je očekivati da ćemo sve riješiti u 15 dana. Stvari će se mijenjati kasnije", kazao je Petrov nakon sastanka.

Karamarko je kazao da je dogovoren dobar temelj za razgovor, da su predložili 17 ministarstava i jedno novo - Useljeništva i obitelji. "Vlada će se formirati u istom broju kao i do sada, a onda ide racionalizacija", kazao je Karamarko.

Petrov je kazao da se slaže s racionalizacijom, ali da treba vidjeti u koje vrijeme će se to provesti. "Razgovor oko holdinga je bio kratak jer nam nedostaje vremena. Nije nam prva tema", kazao je Petrov.

"Jasno smo rekli da cemo inzistirati na nekim ministarstvima, ali pregovori traju pa se ne bih htio zalijetati", dodao je Petrov. "Ne želim izlaziti s ultimatumima", kazao je.

14:30 Nakon ulaska Petrov je novinarima još kratko kazao kako ne zna je li Orešković tamo. "Možda ima svoje druge obaveze.", kazao je. Dodao je i da je bolje da izjave daje nakon sastanka.

14:25 Prvi su u HDZ stigli Lovrinčević i Petrov. Lovrinčević je prošao bez izjave pored novinara. Petrov je kratko komentirao Reinera.

"Reinera ne treba osuđivati. U ovom trenutku treba uzeti što je više moguće slobodnih dana. Možda je to trebalo  to izvesti elegantnije, ali blagdane treba iskoristiti. Ja sam otišao na tri dana", rekao je Petrov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izjave nakon sastanka moći ćete čitati na Indexu

Osnivanje HR holdinga?

Pred čelnicima dviju stranaka trebao bi se naći i prijedlog o osnivanju holdinga, koji bi obuhvatio sva javna i državna poduzeća, a broj bi se ministastava, prema neslužbenim najavama, trebao smanjiti sa 20 na 17. Jedno od ministarstava trebalo bi biti i ono za demografsku obnovu.

Iz HDZ-a su najavili i drastično smanjivanje broja agencija i zavoda, a novost bi trebao biti i jedinstveni ured za nabavu. HDZ je najavio reorganizaciju javne uprave s ciljem ravnomjernog razvitka Hrvatske. Čelnik HDZ-a Tomislav Karamarko na svom Facebooku je poručio kako imaju planove koji mogu potaknuti otvaranje velikog broja radnih mjesta i biti zamašnjak gospodarskog oporavka.

"Počet ćemo ih provoditi tako da nam osiguraju i ranomjerniji razvitak Hrvatske", naveo je Karamarko. Zagreb, Split Osijek i Rijeka trebaju biti centri koji će svoju gospodarsku moć širiti oko sebe i zbog toga, kaže Karamarko, ti projekti imaju veliko političko značenje. "Mladim ljudima moramo u Hrvatskoj osigurati poslove, a iseljeništvu mogućnost povratka i kvalitetnog ulaganja", naglasio je predsjednik HDZ-a.

Grmoja: Spajanje resora poduzetništva s gospodarstvom

Glasnogovornik Mosta Nikola Grmoja ističe u medijima kako se razgovaralo i o spajanju resora poduzetništva s gospodarstvom, a logično bi im, kaže, bilo i izdvajanju energetike iz gospodarstva te spajanju s resorom zaštite okoliša.

HDZ će, navode također mediji, tražiti ukidanje mjesta prvog potpredsjednika Vlade. Umjesto njega predlažu funkciju zamjenika. Umjesto dosadašnja tri predlaže se četiri potpredsjednika Vlade. Uz dosadašnje, za društvene i gospodarske djelatnosti, novost je potpredsjednik za domovinsku sigurnost jer, smatraju iz HDZ-a, Hrvatska već niz godina nema strategiju domovinske sigurnosti.

Predlaže se i potpredsjednik Vlade  bez portfelja.

Kao kandidati za te četiri pozicije mediji spominju čelnike HDZ-a i Mosta, Tomislava Karamarka i Božu Petrova, Mostovog Ivana Lovrinovića i HSS-ovca Branka Hrga.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara