Boris Mikšić: Osjećam se kao švicarski sir s toliko zabijenih noževa u leđima

Boris Mikšić: Osjećam se kao švicarski sir s toliko zabijenih noževa u leđima

"NAKON što sam bio žrtva izborne prijevare stoljeća, sada sam žrtva pljačke stoljeća, koja dokazuje kako strana banka koči dobro osmišljene razvojne projekte u Hrvatskoj.", požalio se gospodarstvenik i političar Boris Mikšić kako mu Erste banka ne želi isplatiti dio kredita kojima bi isplatio vjerovnike u projektu tvornice biorazgradivih plastičnih materijala u Belom Manastiru.

"Moja višestruko nagrađivana tvrtka Ecocortec na prostoru poslovne zone Belog Manastira pokreće proizvodni pogon za proizvodnju biorazgradivih plastičnih materijala. Tvornica, koja će u prvoj fazi zapošljavati 50 radnika, a u konačnici oko 200, bit će prva u Europi koja će koristiti inovativnu tehnologiju proizvodnje višeslojnih, biorazgardivih plastičnih folija, a 95 posto proizvodnje je namijenjeno izvozu.", iznio je Boris Mikšić ambiciozan i hvalevrijedan projekt, čiji je značaj tim veći ako znamo da se tvornica gradi i tako kapitalan projekt pokreće na području od posebne državne skrbi.

Također, treba li uopće spominjati što bi 200-ak radnih mjesta značilo za Baranju, gdje je nezaposlenost dosegla vrtoglavih 30 posto. Ovako, proizvodno-skladišni pogon, kojem predstoje samo završna "šminkanja", zjapi prazan jer proizvodna linija, izrađena u Italiji, čeka uskladištena u carinskoj zoni Osijek zbog nemogućnosti plaćanja PDV-a, do čega je dovela blokada računa kod Erste banke.

"Platio sam milijun kuna lokalnim šerifima koji su u dilu sa bankom"

"Takozvanim malim dioničarima, ustvari lokalnim šerifima koji su u dilu s bankom, sam osobno isplatio milijun kuna kako ne bi stopirali projekt. Međutim, iako sam ih pošteno isplatio, Erste banka me i dalje blokira.", ispričao je Mikšić dramatične okolnosti pod kojima je pristao na, kako kaže, ucjenu kako bi postao 100-postotni vlasnik.

"Sada 50 radnika zbog banke još uvijek nema posao, a prije godinu dana je sklopljen Ugovor o kreditu između Erste & Steiermaerkische Bank i Ecocorteca. Kredit u iznosu od 3 milijuna eura odobren je iz sredstava HBOR-a, programa kreditiranja razvitka gospodarskih djelatnosti. Međutim, Erste banka nam je u rujnu prošle godine prestala isplaćivati sredstva, a nakon osam zahtjeva banci da se povuku daljnja sredstva od HBOR-a kako bi isplatili vjerovnike, nismo dobili nikavu povratnu informaciju. Ne želeći da naši izvođači gube povjerenje u Ecocortec osobno sam podmirio sva dugovanja u iznosu od 400 tisuća eura.", otkriva Mikšić.

"Hitro.HR u rikverc"

"Trebamo li uopće govoriti da se tako ne radi u Europi? Pa znam o čemu govorim i kako se u takvim projektima izvršavaju financijske obaveze banke. Ovo je moja šesta, a ne prva tvornica!", ogorčen je Mikšić, koji će u jedinom trenutku rezigniranosti reći: "Ostaje mi jedino da odem do obližnjeg mosta i bacim se u Savu".

"Ovo ništa nije slučajno, sve je bilo smišljeno da se projekt uguši i to iz dva razloga; političkog, jer nisam po volji ni lijevima ni desnima, kao i zbog gospodarskog, jer Austrijanci, čija je banka, kao i polovica Hrvatske, nemaju sličnu tvornicu, govori Mikšić i s podsmjehom komentira navodnu volju Vlade da stane na kraj korumpiranoj birokraciji što priječi ulagače. "Njihov program je smiješan. Nazvao bih ga Hitro.HR u rikverc."

"Direktori najvećih svjetskih banaka su pali u nesvijest"

"Godinama surađujem sa dvije vodeće svjetske banke; UBS u Švicarskoj i američkom US Bank i kada sam se požalio njihovim direktorima na kakve probleme nailazim s navodno uglednom austrijskom bankom, koja obustavi kreditiranje bez objašnjenja i odgovora, oni su pali u nesvijest.", govori Mikšić i napominje kako su iz te dvije banke, na njegovu zamolbu, s najviše razine poslali upit u Erste banku, na koju im također nisu odgovorili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pozivam predsjednika Mesića na otvorenje"

"Ovim putem bih na otvorenje tvornice, koju ćemo usprkos svima ipak otvoriti, pozvao predsjednika Stipu Mesića, a bit će prisutan još jedan predsjednik, Malnar, tako da se nadam kada već dolazi predsjednik Republike Peščenice, da će se odazvati i predsjednik Republike Hrvatske, jer ovo je na teritoriju pod njegovom nadležnosti. Također pozivam i Đurđu Adlešić, koja je tvrdila da to nije prava, već politička tvornica, da dođe na otvorenje i uvjeri se da je tvornica tu, mada moram priznati da je ipak bila u pravu, jer ispada da mi zbog političkih razloga ne daju otvoriti tvornicu.", šali se Mikšić.

"Švicarska i Skandinavija se otimaju za ovu tehnologiju, ali želim da ona bude u Hrvatskoj"

Za Cortec korporaciju, kojoj je na čelu, Mikšić kaže kako je predvodnik i globalni isporučitelj specijalnih kemikalija, plastike, ambalaže, metalurgije, čišćenja i tehnologije zaštite metala, a proizvodnja u Belom Manastiru bi se zasnivala na licenci matične tvrtke, a zanimljivo je kako je Ecocortecov Eco Film, "elastičan, razgradivi film idealan za organske vrećica za otpatke", dobio nagradu "WorldStar" World Packaging Organisation, a nagrada će mu biti uručena na svečanosti u Chicagu 15. svibnja.

"Tehnologija koju bi primjenivali u tvornici u Belom Manastiru je trenutno vodeća u svijetu, kada je ambalaža u pitanju, ali što je još bitnije, ona je najefektivniji način rješavanja otpada. Švicarska i Skandinavija se otimaju za ovu tehnologiju, ali želim da ona bude u Hrvatskoj i zato sam pokrenuo greenfield investiciju.", govori Mikšić i dodaje kako ga se najviše dojmio entuzijazam radnika, koji ne vjeruju novinskim natpisima kako je "Mikšić prestao graditi tvornicu": "Scenarij je takav da me se diskreditira, ali nam ljudi u Baranji i dalje vjeruju. Prije nego što smo objavili natječaj, dobili smo 300 molbi".

"Tvornica bi godišnje proizvodila 3 milijuna kilograma plastičnog materijala, a europsko tržište može podnijeti 100 milijuna. Zašto ne bih otvorio još 20 tvornica po Hrvatskoj?", ne obeshrabruje Mikšića miniranje njegove prve greenfield investicije u Hrvatskoj.

Objasnio je način otkud bi tvornica crpila sirovinu: "Iz otpada radimo plastiku i dajemo novo tržište našim poljoprivrednicima. Zbog toga smo tvornicu i locirali u Baranji. Nudimo provjereni patent, što je jako bitno naglasiti, sa ekološkim aspektom: hrvatski kapital, projekt, patent i opet nam ne dopuštaju."

Erste Bank: Povukli smo se iz projekta jer Ecocortec nije ispunjavao uvjete

Iz Erste banke su nam odgovorili zašto su prekinuli suradnju sa Mikšićevom firmom: "Zbog neispunjavanja dogovorenih uvjeta s Bankom te kao posljedica davanja netočnih i nepotpunih informacija od strane odgovornih osoba iz tvrtke Ecocortec d.o.o., a koje su bitne za procjenu rizika i uspješnost samog projekta, Erste & Steiermärkische banka se odlučila povući iz projekta u Belom Manastiru koji se odnosi na financiranje izgradnje i opremanje proizvodnog pogona biorazgradive plastike."

"Ne mogu me kupiti pa me zato ne mogu podnijeti"

"Osjećam se kao švicarski sir sa toliko zabijenih noževa u leđima, ali ne predajem se, idem i na sljedeće izbore kao neovisan kandidat. Ne mogu me kupiti pa me zato ne mogu podnijeti.", ne da se Boris. "Ni kada je tvornica u pitanju, niti u politici, nisam tražio nikakve ustupke i za inat neću odustati, jer mi dečki s Trešnjevke smo odrasli s nosom u prašini.", poručio je Mikšić.

Zvonko Alač

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara