Preživio je Srebrenicu, i dalje prepoznaje zločince na slobodi: "Zemlja ovdje je natopljena krvlju"

Preživio je Srebrenicu, i dalje prepoznaje zločince na slobodi: "Zemlja ovdje je natopljena krvlju"

Screenshot: BBC News

SUĐENJE generalu Ratku Mladiću, vrhovnom zapovjedniku oružanih snaga bosanskih Srba u ratu u Bosni i Hercegovini bliži se svom kraju, a time i rad Međunarodnog kaznenog tribunala za bivšu Jugoslaviju, poznatijeg kao Haaški sud.
 
Presuda Mladiću bit će objavljena iduće srijede, 22. studenoga, ali i nakon nje ostaje pitanje - što sa stotinama drugih koji su odgovorni za ratne zločine u toj zemlji, piše BBC.
 
Haaški sud je u 24 godine rada osudio više od 160 ljudi: od čuvara u zloglasnom srpskom koncentracijskom logoru Omarska, gdje su Bošnjaci i Hrvati držani u nehumanim uvjetima 1992., do arhitekata genocida u Srebrenici gdje je više od 8.000 bošnjačkih muškaraca ubijeno. 
 
Mevludin Orlić preživio genocid u Srebrenici pretvarajući se da je mrtav
 
Mevludin Orić, čovjek koji je preživio stravični pokolj u Srebrenici, kaže da kada ode u istočnu Bosnu, i dalje viđa Srbe koji su sudjelovali u egzekucijama njegovih sunarodnjaka, rodbine i prijatelja u Srebrenici. “Oni hodaju, smiju mi se u lice i kažu, ‘Ja sam taj koji je ubio muslimane, Turke’. I hodaju slobodno”, kaže Mevludin.
 
 
Mevludin se s ekipom BBC-ja vratio na mjesto masovnog zločina u Srebrenici tek drugi put nakon što je pukom srećom preživio, pretvarajući se da je i sam mrtav među tijelima pobijenih Bošnjaka. Reporter BBC-ja Mark Urban, koji ga je prvi put susreo 1996., piše kako se na Mevludinovom licu vidi da nikad nije uspio ostaviti traumu ovog užasnog događaja iza sebe. 
 
“Ovdje je bila masovna grobnica”, pokazuje Mevludin mjesto zločina na livadi pored Srebrenice. “I tu sam ležao. Vidite livadu punu mrtvih ljudi. Ustanete se. Točno tamo je bila masovna grobnica. Ustao sam se i zaobišao je”, govori kroz suze, pokazujući rukom točno mjesto: “Zemlja je ovdje natopljena krvlju.”
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Ubijeni mu brat, otac i rođaci
 
 
Nakon što je izbjegao smrt na tom mjestu pretvarajući se da je već mrtav, pod okriljem noći je pobjegao kroz planine na teritorij pod kontrolom bosanske vlade. U genocidu su mu ubijeni otac, brat i brojni rođaci. 
 
Zločini za koje se Mladiću sudi podijeljeni su na tri dijela: prva faza rata na području Prijedora, u sjeverozapadnoj Bosni, druga faza u opsadi Sarajeva i treća faza 1995. u Srebrenici, gradu koji sada pripada Republici Srpskoj. Iako je UN proglasio Srebrenicu sigurnom zonom, kada je Mladić sa svojim snagama zauzeo grad, nizozemski vojnici u sklopu snaga UN-a, koji su ga trebali braniti, bili su brojčano nadjačani i ostavljeni od strane svojih zapovjednika. 
 
Mladić je garantirao sigurnu evakuaciju ženama i djeci koji su se u strahu za život sakrili u nizozemsku bazu, ali za to vrijeme su njegove snage ulovile muškarce, okupile ih na različitim lokacijama i sustavno likvidirale između 13. i 19. srpnja 1995.
 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Srebrenicu ili Ratka Mladića, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tagove: Srebrenica i Ratko Mladić.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara