Branitelj generala Džanka tuži MORH - MORH: Plaćamo samo Blaškićevu obranu

SPLITSKI odvjetnik Nenad Boban na Općinskom sudu u Zagrebu podnio je tužbu protiv MORH-a jer mu je, kako je izjavio danas u Splitu, odbio platiti 160.000 kuna za troškove obrane umirovljenoga generala i haaškog osumnjičenika Luke Džanka, a u MORH-u navode da nema pravnih sredstava za takvu isplatu jer je 2000. Vlada Ivice Račana preuzela obvezu plaćanja obrane samo generala Blaškića.

Odvjetnik Boban je rekao da se poziva na izjavu ministice Željke Antunović koja je, tvrdi, obećala da će MORH podmiriti troškove obrane svih haaških optuženika, a u MORH-u navode da je riječ o pomoći u stavljanju na raspolaganje dokumenata za pripremu obrane.

"Budući da MORH odbija platiti troškove obrane za Džanka, a isplatio je desetke milijuna dolara drugim odvjetnicima za obranu nekih drugih optuženika, iz toga se mogu izvlačiti samo neugodni zaključci, tvrdi Boban. Da je račun veći ili da je obrana Luke Džanka pristala staviti neke druge prioritete u obrani, tj. braniti interese Hrvatske, a ne interese svojeg klijenta", ocjenjuje odvjetnik Boban, "račun bi mu bio plaćen." Boban je kazao kako je upućen da naplatu računa traži od Haaga po tzv. siromaškom pravu za optuženike koji ne mogu sami platiti obranu, što on ocjenjuje uvrjedljivim i ponižavajućim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zamoljen da komentira te Bobanove navode, glasnogovornik MORH-a Davor Denkovski za Hinu je kazao kako ne zna na temelju čega Boban traži da mu MORH plati troškove. "Pretpostavljam da se Boban poziva na navodno obećanje ministrice obrane Antunović da će Ministarstvo platiti troškove Džankove obrane", no ministrica takvo obećanje nikad nije dala, jer za takvo obećanje nema mandat", rekao je Denkovski.

"Dužnost je i obveza MORH-a pomoći obrani haaških osumnjičenika i optuženika u dijelu koji se odnosi na dostupnost potrebne dokumentacije", rekao je Denkovski. Džankova odvjetnika MORH je pozvao da u arhivu Ministarstva osobno potraži dokumente koji bi mogli pomoći obrani generala Džanka, ali on to pravo nije iskoristio, tvrdi Denkovski.

Pomoćnik glasnogovornika Zoran Komar Hinu je izvijestio da je odvjetnik Boban u početku studenoga ispostavio račun Vladinu Uredu za odnose s Haagom i MORH-u, a da mu je Ured odgovorio da Vlada formalno-pravno nema instrumente za plaćanje odvjetnika te je upućen da se za isplatu obrati Haaškom sudu.

Umirovljeni general Džanko 24. i 25. srpnja ove godine u Zagrebu je dao iskaz haaškim istražiteljima pod sumnjom da je kršio humanitarno pravo. U listopadu Haaško je tužiteljstvo odlučilo ne podići optužnicu protiv Džanka.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara