Branitelji zaštićeni Registrom, ali njihova djeca nisu

OSOBNI podaci tisuća maloljetne djece najsiromašnijih branitelja, koji su primili stipendije, hladno je objavljeno na internetu, a Ministarstvo branitelja već dva dana ne može smisliti po čemu se djeca razlikuju od punoljetnih branitelja, čiji su podaci zaštićeni tajnim Registrom branitelja.

Kako piše Novi list, 4.779 imena i prezimena maloljetne djece hrvatskih branitelja, koji su ostvarili pravo na srednjoškolske stipendije, pišu njihova mjesta prebivališta te imena srednjih škola ili fakulteta koje pohađaju. Osim toga objavljeno je i 2251 ime djece kojima su odobrene stipendije za studente te naknade dijela troškova polaznicima poslijediplomskih studija - 15 imena.

Ministarstvo transparentno na plećima najosjetljivije, socijalno ugrožene kategorije

Kako doznajemo, te su stipendije dodjeljivane prema imovinskom cenzusu, tako da se radi o vrsti socijalne stipendije, što znači da se pri objavi nije vodilo računa jesu li time povrijeđeni osjećaji korisnika.

Kako je došlo do primjene dvostrukih mjerila kod stavljanja osobni podataka tisuća djece na Internetu, dok se podaci o odraslim osobama ne mogu objaviti, nismo uspjeli saznati od ministrice branitelja Jadranke Kosor, koja se na upite "skriva pod stolom" dok se novinari ne raziđu.

"Ministrica je u programu" već dva dana

"Trenutno sam u programu, ministrica je isto ovdje, radimo nešto za Plavi telefon. Pošaljite pitanja e-mailom", kazala nam je glasnogovornica MOBMS-a Martina Banić. Sudeći prema dosadašnjem iskustvu u kontaktima s tim Ministarstvom, koje obično nudi odgovore telefonom, neobičan je zahtjev glasnogovornice da se s odgovorom na ovaj upit odugovlači korištenjem elektroničke pošte. Dojmu da Ministarstvo branitelja nema odgovor na ovo pitanje, pridonosi i činjenica da su ga kolega iz tiskovina postavile još jučer.

Lažni invalidi i branitelji - paraziti nemaju razloga za brigu s ovakvim stavom Vlade

Ostaje i dojam da se Ministarstvo stidi branitelja, dok se s druge strane razmeće s novčanim donacijama njihovoj djeci, i to socijalno ugroženoj i najosjetljivijoj kategoriji. Kao i dojam da operacije USKOK-a Dijagnoza 1 i 2 nisu osvijestile Ministarstvo da među braniteljima postoje oni koji parazitiraju na našem "korizmenom" državnom proračunu. Niti su te razvikane antikorupcijske operacije potaknule MOBMS da da svoj doprinos da se slijevanje proračunskog novca u džepove lažnih invalida i branitelja zaustavi, zbog čega je riječ "branitelj" u velikoj mjeri izjednačena s "parazitom".

A.B.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara