Branko Lukovac - prvi veleposlanik CG u Hrvatskoj

BIVŠI ministar vanjskih poslova Crne Gore i iskusni diplomat Branko Lukovac trebao bi biti imenovan prvim crnogorskim veleposlanikom u Republici Hrvatskoj, objavili su u nedjelju crnogorski mediji.

Lukovac je bio veleposlanik u više zemalja Europe i Afrike, a do sredine prošle godine bio je diplomatski predstavnik Srbije i Crne Gore u Rimu. Tada se odrekao te dužnosti kako bi predvodio Pokret za neovisnu Crnu Goru, koji je okupio brojne crnogorske neovisne intelektualce koji su se godinama zalagali za crnogorsku suverenost.

Najava imenovanja Lukovca za veleposlanika Crne Gore u Zagrebu rezultat je dogovora u vladajućoj koaliciji Demokratske partije socijalista (DPS) i Socijaldemokratske partije (SDP) o budućim veleposlanicima Crne Gore u zemljama bivše Jugoslavije, navode crnogorski mediji. Prema tom dogovoru, kako se navodi, prvi veleposlanik Crne Gore u Beogradu biti će Anka Vojovodić, aktualna gradonačelnica Bara, a dužnost veleposlanika u Ljubljani obavljat će Branko Perović, koji je i do sada bio voditelj Crnogorske gospodarske misije u Sloveniji. Veleposlanik u Sarajevu trebao bi biti donedavni veleposlanik Srbije i Crne Gore u Poljskoj Ramiz Bašić, a u Skoplju ravnatelj Budvanske rivijere Duško Lalićević.

Dogovor o imenovanjima diplomata postignut je, kako se tumači, zbog izuzetne važnosti koju Podgorica pridaje odnosima s bivšim jugoslovenskim republikama.

Mediji napominju da su do realizacije ove odluke potrebne dvije etape - pobjeda koalicije DPS-SDP na izborima 10. rujna i odluka zemalja o davanju agremana crnogorskim diplomatima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara