Britanci masovno traže njemačke putovnice uoči Brexita

Britanci masovno traže njemačke putovnice uoči Brexita
Foto: EPA

U RAZDOBLJU nakon referenduma o Brexitu, održanog u lipnju 2016., broj britanskih državljana koji su zatražili njemačku putovnicu naglo se povećao, objavio je danas Savezni ured za statistiku u Wiesbadenu.

“2017. 7500 britanskih državljana upisano je u njemačku knjigu državljanstva, što je porast za 162 posto u usporedbi s 2016. kada smo također zabilježili porast posebice nakon lipnja“, stoji u priopćenju Saveznog ureda za statistiku.

Dio tražitelja Britanci židovsko-njemačkog porijekla
 
Najveći dio ovih zahtjeva otpada na državljane Velike Britanije koji već godinama žive u Njemačkoj.
 
Jedan dio međutim otpada i na britanske državljana židovskog porijekla čiji preci su nekada bili njemački državljani, koji su u jeku nacionalsocijalističkog režima bili prisiljeni napustiti Njemačku. Ovim građanima automatski pripada pravo na njemačko državljanstvo.
 
Ostali britanski državljani moraju ispuniti neke uvjete poput osmogodišnjeg boravka u Njemačkoj, poznavanja njemačkog jezika i dokaza da su se u stanju sami uzdržavati. Toliko dugo dok je Velika Britanija u Europskoj uniji Britanci se pri zahtjevu za njemačko državljanstvo ne moraju odreći svog britanskog državljanstva, što vrijedi za građane svih zemalja Europske unije.
 
Istodobno je i porastao broj njemačkih državljana s boravkom u Velikoj Britaniji koji su nakon referenduma o Brexitu preuzeli i državljanstvo Velike Britanije.
 
Godine 2017. je 2636 njemačkih državljana dobilo britansku putovnicu, što je 165 posto više nego godinu dana prije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara