Britanci napravili kameru koja "vidi" kroz odjeću

JEDNA britanska tvrtka razvila je ono o čemu mnogi sanjaju. Naime, kamera nije namijenjena promoviranju erotike već je sposobna otkriti oružje, drogu ili eksploziv skriven ispod odjeće na 25 metara udaljenosti.

Kameru T500 napravila je tvrtka ThruVision, a koristi tehnologiju PIT (passive imaging technology) kako bi otkrila objekte koji odašilju takozvane T-zrake, odnosno, elektromagnetska polja. Kamera koja radi na tako velikoj udaljenosti učinkovita je pri kretanju tijela, ali ne otkriva fizičke dijelove tijela i skeniranje je bezopasno.

Tehnologija koja će biti od posebne koristi na aerodromima gdje vlada gužva, trgovačkim centrima i sportskim događajima, bit će otkrivena 12. i 13. ožujka na izložbi znanstvenih dostignuća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Terorizam je proteklih godina potresao cijeli svijet i mjere opreza moraju biti globalne", rekao je Clive Beattie, direktor ThruVisiona te nadodao kako "sposobnost da se uoče metalni i nemetalni predmeti na ljudima s udaljenosti od 25 metara svakako čini sigurnosni sustav svestranim."

Kamera T5000 razvijena je u suradnji s Europskom svemirskom agencijom, a radi tako što otkriva elektromagnetsko zračenje koje emitiraju sva tijela i predmeti. Terahertz zrake na elektromagnetskoj ljestvici nalaze se negdje između infracrvenih zraka i mikrovalova te prolaze kroz oblake i zidove.

V.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara