Britanska farmaceutska tvrtka "vjeruje" da ima cjepivo za ptičju gripu

Britanska farmaceutska tvrtka "vjeruje" da ima cjepivo za ptičju gripu

BRITANSKA farmaceutska tvrtka GlaxoSmithKline je objavila kako "vjeruje" da je uspješno proizvela cjepivo za virus HN51, poznatiji kao "ptičja gripa".

Prema podacima kojima raspolaže BBC, cjepivo je uspješno testirano u Belgiji, s time da najveću učinkovitost imaju dvije doze od 3,8 mikrograma.

Glaxo tvrdi kako je učinkovitost male doze ključ uspjeha, jer omogućava da se s malim količinama cjepiva zaštiti veliki broj ljudi.

Prije Glaxoa su eksperimentalno cjepivo protiv ptičje gripe proizveli američka tvrtka Baxter i francuska tvrtka Sanofi Aventis. Britanska vlada je s Baxterom sklopila ugovor o cijepljenju najvažnijih javnih službenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glaxo tvrdi kako su popratni učinci cjepiva slični onima koji se javljaju kod ljudi cijepljenih na običnu gripu. Čelnici tvrtke su također najavili kako će u slučaju izbijanja pandemije raditi s konkuretnskim tvrtkama na masovnoj proizvodnji, odnosno kako će preko Gatesove zaklade nastojati cjepivo dobaviti siromašnim zemljama Trećeg svijeta.

GlaxoSmithKline je, inače, poznata kao omiljena meta boraca za prava životinja koji je optužuju za mučenje i ubijanje životinja u laboratorijskim pokusima.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara