Britanski laburisti biraju novog predsjednika, ima pet kandidata

Britanski laburisti biraju novog predsjednika, ima pet kandidata
Ilustracija: EPA

PETERO britanskih zastupnika dobilo je potrebnu potporu kako bi se mogli kandidirati za dužnost predsjednika Laburističke stranke i naslijediti Jeremyja Corbyna te obnoviti stranku koja je na parlamentarnim izborima doživjela težak poraz od konzervativaca Borisa Johnsona, priopćila je stranka u ponedjeljak.

Nakon prvog kruga izbora radi nominiranja novog čelnika stranke 4. travnja, samo jedan kandidat, Clive Lewis, nije dobio potporu 22 zastupnika u britanskom ili u Europskom parlamentu pa je u ponedjeljak odustao.

Najviše izgleda imaju zastupnici Rebecca Long-Bailey (40) i Keir Starmer (57)

Kandidati koji su prošli prvu selekciju trebaju do 14. veljače dobiti potporu 5 posto mjesnih odbora stranke ili triju organizacija, među kojima barem dvaju sindikata, bliskih Laburističkoj stranci.

Najviše izgleda imaju zastupnici Rebecca Long-Bailey (40) i Keir Starmer (57).

Prvu, u stranci zaduženu za poduzetništvo, smatraju prirodnom nasljednicom Jeremyja Corbyna, krajnjeg ljevičara, kojeg kritiziraju zbog njegovog radikalizma i odbijanja da se u predizbornoj kampanji jasno očituje o ostanku u Europskoj uniji.

Keri Starmer, eurofil, u posljednje tri godine je u toj oporbenoj stranci bio zadužen za Brexit. Bivši glavni tužitelj u Engleskoj i u Walesu svojim se pravnim iskustvom redovito koristio kako bi kritizirao konzervativnu vladu.

Jeremy Corbyn je na parlamentarnim izborima 12. prosinca doživio težak poraz

Dvoje favorita će se natjecati s Jessom Phillipsom (38),  zastupnikom od 2015., i s Lisom Nandy (40), u stranci zaduženom za energetiku.

Zadnja kandidatkinja je eurofilka Emily Thornberry (59) koja je u posljednjem trenutku uspjela dobiti potrebnu potporu, a u stranci je zadužena za vanjsku politiku.

Jeremyju Corbynu (70), koji je na parlamentarnim izborima 12. prosinca doživio težak poraz, zamjerali su zbog radikalnosti, nejasnog stajališta o izlasku zemlje iz EU-a i nesposobnosti da se bori s antisemitizmom u vlastitoj stranci.

Glasanje članova stranke planirano je od 21. veljače do 2. travnja, a ime novog čelnika znat će se 4. travnja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara