Britanski liberalni demokrati formirali koaliciju protiv Brexita

Britanski liberalni demokrati formirali koaliciju protiv Brexita
Foto: EPA

TRI male britanske stranke, Liberalno-demokratska stranka, Zeleni i nacionalistička stranka iz Walesa, Plaid Cymru, sastavile su mjesec dana prije parlamentarnih izbora koaliciju koja će se zauzimati za to da Ujedinjeno Kraljevstvo ostane u Europskoj uniji.

Dogovorile su se da će istaknuti samo po jednog zajedničkog kandidata u 60 izbornih okruga - liberalni demokrati 43, Zeleni 10 i Plaid Cymru 7, a o tri okruga još se moraju dogovoriti.

"Taj savez pridonijet će izboru više zastupnika koji podržavaju ostanak u Europskoj uniji", rekla je šefica liberalnih demokrata Jo Swinson, koja ističe da time želi staviti "nacionalni interes iznad" interesa vlastite stranke.

Swinson je obećala da će zaustaviti Brexit ako dođe na vlast

Britanski premijer Boris Johnson želi, s druge strane, Brexit provesti što je moguće prije, a oporbeni laburisti obećavaju da će s Bruxellesom dogovoriti novi sporazum o razdruživanju i staviti ga na referendum, nudeći i opciju ostanka u EU.

Novi predizborni savez mogao bi privući glasove umjerenih proeuropskih konzervativaca i laburista razočaranih vlastitom strankom, odnosno vođom koji se ne želi osobno izjasniti u vezi Brexita.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara