Britanski liberalni demokrati iznijeli plan za zaustavljanje Brexita

Britanski liberalni demokrati iznijeli plan za zaustavljanje Brexita
Foto: EPA

LIBERALNI demokrati su predstavili svoj plan za parlamentarne izbore u Ujedinjenom Kraljevstvu sljedećeg mjeseca obećavši da će "zaustaviti Brexit" i uložiti milijarde u javne službe zahvaljujući novcu koji će se navodno stvoriti ostankom u Europskoj uniji.

Ta eurofilna stranka, koja se obvezala da će odmah zaustaviti proces izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a za koji je na referendumu 2016. glasalo 52 posto Britanaca, kani se usto boriti s klimatskim promjenama i zaposliti više učitelja.

Liberalni demokrati obećavaju i da će legalizirati marihuanu te uvesti "regulirano tržište".

Plan za zaustavljanje Brexita

"Prva faza našeg plana za bolju budućnost je jednostavna: zaustaviti Brexit i iskoristiti 'bonus' koji ćemo dobiti ostankom, a uložit ćemo ga u javne službe", navodi stranka u svom programu na sto stranica.

"Ostankom Ujedinjenog Kraljevstva u Europskoj uniji možemo se usredotočiti na rješavanje pravih problema u našoj zemlji i (...) 50 milijarda funta uložiti u javne službe i borbu protiv nejednakosti", ističe stranka.

Iznos od 50 milijarda funta (58 milijarda eura) odgovara iznosu koji bi britansko gospodarstvo navodno zaradilo u idućih pet godina ako zemlja ostane u EU-u i ne napusti blok.

Izbore zakazane za 12. prosinca htio je konzervativni premijer Boris Johnson koji se nada da će osvojiti većinu u parlamentu kako bi progurao dogovor o Brexitu koji je s mukom postigao s EU-om.

Njegova stranka vodi u anketama daleko ispred ljevičarske Laburističke stranke koja želi pregovarati o drugom dogovoru o izlasku koji će dati Britancima na glasanje, uz krajnju mogućnost ostanka u EU.

Liberalni demokrati, na trećem mjestu u anketama s oko 15 posto, kažu za sebe da su jedina politička stranka koja je stvarno odlučna u nakani da zaustavi Brexit te se nada da će dobiti glasove eurofila svih boja.

No politički sustav ide na ruku dvije glavne formacije pa bi liberalni demokrati u najboljem slučaju mogli ući u koaliciju ne bude li nijedna stranka osvojila većinu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara