Britanski list najavljuje novi obrat: EU bi mogao odgoditi Brexit do veljače

Britanski list najavljuje novi obrat: EU bi mogao odgoditi Brexit do veljače
Foto: EPA

BRITANSKI list Sunday Times piše kako će Europska unija odgoditi Brexit do veljače 2020. ako britanski premijer Boris Johnson idućeg tjedna u parlamentu ne dobije podršku za svoj dogovor.

Odgoda bi bila "promjenjiva", što znači da Britanci mogu izaći iz EU-a i ranije, 1. ili 15. studenog, u prosincu ili siječnju, ako se dogovor ratificira prije kraja produženja roka, pišu te novine, pozivajući se na diplomatske izvore. 

Sunday Times piše kako europske vlade neće donijeti odluku o potencijalnoj odgodi dok ne procijene hoće li sporazum proći u utorak u britanskom parlamentu. 

Jedan europski izvor je za dpa otkrio kako smatra da je situacija u Britaniji "veoma nejasna" i da EU ne želi donijeti odluku o odgodi Brexita iz bojazni da bi britanski parlament u međuvremenu mogao ratificirati sporazum.

Nije isključio mogućnost da obje strane provedu ratifikaciju do 31. listopada, no da bi se i u tom slučaju mogla provesti "tehnička" odgoda kako bi se finalizirao taj proces. Sporazum trebaju ratificirati i britanski i europski parlament. 

Europski diplomati i službenici su u nedjelju Reutersu otkrili da, ovisno o razvoju događaja u Londonu, opcije odgode variraju od jednog dodatnog mjeseca, do kraja studenog, pa do roka od pola godine ili duže. 

Europski veleposlanici su na kratkom sastanku s glavnim europskim pregovaračem Michelom Barnierom u nedjelju formalno započeli proces ratifikacije, rekli su diplomatski izvori agenciji uz uvjet da ostanu neimenovani. 

"Primili su na znanje" Johnsonov zahtjev za odgodom poslan u subotu, a predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk će se narednih dana konzultirati s europskim čelnicima o tome. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara