Britanski zastupnici traže da Big Ben zvoni za Brexit

Britanski zastupnici traže da Big Ben zvoni za Brexit
Foto: EPA

ZAGOVORNICI Brexita u Donjem domu britanskog parlamenta zahtijevaju da se Big Ben oglasi u trenutku kada Velika Britanija 31. siječnja službeno napusti Europsku uniju.

Zastupnici u Donjem domu, u kojem nakon izbora u prosincu konzervativci imaju veliku većinu, nastavit će raspravu o zakonodavstvu potrebnom za Brexit.

Grupa zagovornika Brexita podnijela je amandman koji predviđa da se Big Ben oglasi u trenutku kada Velika Britanija službeno napusti EU u 23 sata 31. siječnja po srednjem griničkom vremenu.

Amandman ipak nije uvršten za današnje glasanje.

Zvono se renovira već više od dvije godine

Zvono teško 13,7 tona većinom ne radi od 2017., zbog renovacijskih radova na Elizabetanskom tornju u kome se nalazi sat.

Big Ben zvonio je samo za važne događaje, poput proslave Nove godine.

Renovacijski radovi neće biti završeni do sljedeće godine.

Traže da se Big Ben oglasi 11 puta

"Neovisno o vjernosti (taboru) za ostanak ili napuštanje EU-a, ovo će nedvojbeno biti slavan trenutak u povijesti ove zemlje", napisao je konzervativni zastupnik Mark Francois, koji je podnio amandman, u članku na mrežnoj stranici torijevaca.

"Kako bismo obilježili ovu važnu prigodu ja, s još 50 zastupnika, sada tražim da dopustimo Big Benu da također zazvoni za našu slobodu", dodao je.

Amandman koji je potpisalo preko 40 većinom konzervativnih zastupnika zahtijeva da se Big Ben oglasi 11 puta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara