Britansko gospodarstvo na rubu stagnacije zbog Brexita

Britansko gospodarstvo na rubu stagnacije zbog Brexita
Foto: EPA

BRITANSKO gospodarstvo poraslo je u listopadu najslabije u gotovo sedam godina zbog neizvjesnosti koja prati izlazak Britanije iz Europske unije i slabog globalnog okruženja, izvijestio je statistički ured ONS.

Britanski je BDP u listopadu porastao 0,7 posto na godišnjoj razini, najslabije od ožujka 2012. kada se zemlja još oporavljala od globalne financijske krize.

Pad u industriji i građevini

Najslabiji su rezultati zabilježeni u industriji i građevinskom sektoru, pokazuje izvješće statističkog ureda.

U ONS-u ujedno napominju da je približavanje tada zacrtanog datuma izlaska iz Europske unije, krajem listopada, po svemu sudeći potaknulo rast izvoza i uvoza u tom mjesecu, iako skromniji nego pred prvotno planirani izlazak krajem ožujka.

U tromjesečnom razdoblju, zaključno s listopadom, gospodarstvo je stagniralo u odnosu na prethodna tri mjeseca, izvijestio je ONS.

Otok je ljetos izbjegao predbrexitovsku recesiju bilježeći u tromjesečnom razdoblju, zaključno s rujnom, rast aktivnosti za 0,3 posto. Kako se približavao kraj listopada, počele su se pojavljivati naznake posustajanja, napominje Reuters.

"Val ulaganja"

Nesigurnost je u poslovnoj zajednici vjerojatno pojačalo i raspisivanje prijevremenih izbora, za 12. prosinca, špekulira agencija.

Premijer Boris Johnson pozvao je birače da podupru njegov sporazum o Brexitu tvrdeći da će razbijanje blokade u parlamentu "pokrenuti val ulaganja".

Poslovna je zajednica podijeljena pred izbore strahujući da bi torijevska pobjeda možda značila kaotičan Brexit, a time i otežano poslovanje s Europskom unijom. Laburisti im, pak, najavljuju više poreze i nacionalizaciju ključnih privrednih sektora, podsjeća Reuters.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara