U Velikoj Britaniji uskoro izbori, Johnson obećava Brexit do kraja siječnja

U Velikoj Britaniji uskoro izbori, Johnson obećava Brexit do kraja siječnja
Foto: EPA

BRITANSKI premijer Boris Johnson pozvao je danas birače, manje od dva tjedna od parlamentarnih izbora, da ga podrže kako bi uvjerljivom većinom proveo Brexit koji je gurnuo Veliku Britaniju u duboku političku krizu.

Prema anketama, konzervativni čelnik će pobijediti na izborima 12. prosinca s većinom u Donjem domu, što bi mu omogućilo ratificiranje sporazuma o Brexitu koji je dogovorio s Europskom unijom.

"Glas koji odlazi nekoj drugoj stranici, a ne konzervativnoj je glas protiv promjene"

U vrlo burnom političkom ozračju i uz izborne jedinice u kojima se očekuje vrlo tijesan rezultat, bitka nije dobivena i konzervativni čelnik pokušava potaknuti birače prijeteći beskrajnim Brexitom.

"Glas koji odlazi nekoj drugoj stranici, a ne konzervativnoj je glas protiv promjene", rekao je Johnson na konferenciji za novinare u Londonu.

Johnson namjerava napustiti EU do kraja siječnja

Bio je okružen saveznicima iz tabora "Leave", gorljivim zagovornicima Brexita u kampanji za referendum 2016. godine. Uz njega su bili Michael Gove, koji je danas u vladi zadužen za pripreme Brexita, i Gisela Stuard, bivša laburistička zastupnica koja podupire Brexit.

Johnson namjerava napustiti EU do kraja siječnja i sklopiti novi trgovinski sporazum s europskim blokom do kraja 2020. godine nadajući se da će zaključiti tu temu koja truje britanski politički život dulje od tri godine.

Konzervativci računaju na podršku birača laburista

Kako bi pobijedili na izborima, konzervativci žele posebno privući birače iz laburističkih uporišta na sjeveru Engleske koji su se izjasnili za Brexit.

Gisele Stuart im je rekla da ako podrže Johnsona, time neće postati torijevci (konzervativci).

"Budimo sasvim otvoreni, ako sada ne preskočimo tu prepreku, Brexit se nikada neće ostvariti", rekla je Stuart. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara