Britansko predsjedništvo EU-a pozdravilo uhićenje Gotovine

BRITANSKO predsjedništvo Europske unije (EU) pozdravilo je u četvrtak uhićenje odbjeglog hrvatskog generala Ante Gotovine ocjenivši da se radi o "prekretnici" za Hrvatsku i cijelu regiju.

Predsjedništvo 25-članog saveza čestitalo je Međunarodnom kaznenom sudu u Haagu (ICTY), španjolskim i hrvatskim vlastima na uhićenju Gotovine u španjolskom Tenerifeu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Njegovo uhićenje predstavlja prekretnicu za Hrvatsku i cijelu regiju. Također pokazuje uspjeh europske politike koja je ustrajala u zahtjevu da zemlje Zapadnog Balkana moraju u potpunosti surađivati s ICTY-em", stoji u priopćenju britanskog predsjedništva EU-a.

"Uhićenje i izručenje svih optuženih osoba koji uporno izbjegavaju međunarodnu pravdu ostaje prioritet EU-a", dodaje se u priopćenju i poziva srbijanske i bosanskohercegovačke vlasti da "bez odgađanja" lociraju i prebace u Haag Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

Hrvatskoga generala Antu Gotovinu, koji je bio u bijegu od 2001. godine, uhitili su u srijedu posebni španjolski policijski agenti u restoranu luksuznoga hotela Playa de Las Americas u Tenerifeu. U četvrtak poslijepodne vojnim je zrakoplovom, u pratnji agenata španjolskoga Interpola i uz jake mjere sigurnosti, prebačen u Madrid gdje je predan pod nadležnost Visokog suda u Madridu. Sud će, kako prenose španjolski mediji, Gotovinu odmah izručiti ICTY-ju bez ekstradicijske procedure.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara