Srbija će dobiti prvu premijerku u povijesti, reakcije su podijeljene

Srbija će dobiti prvu premijerku u povijesti, reakcije su podijeljene

Foto: Hina

DOSADAŠNJA srpska ministrica državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić vijest je dana i dominira na većini naslovnica beogradskog tiska nakon što je jučer od predsjednika Aleksandra Vučića dobila mandat za sastavljanje nove vlade, a jedna od ključnih ocjena analitičara je da će nastaviti reformski i proeuropski smjer.

Naglašavajući da je Brnabić prva žena u povijesti vlade Srbije, mediji ističu njezine poruke da će nastaviti reforme "nesmanjenom posvećenošću" i Vučićevo objašnjenje da će se nova premijerka više baviti ekonomijom, dok će prvi potpredsjednik i šef diplomacije preuzeti politički dio posla u izvršnoj vlasti.

Podijeljene reakcije

Istodobno, prve reakcije stručne i političke javnosti su podijeljene - od ocjena da će Brnabić biti osoba kontinuiteta dosadašnje proeuropske i ekonomske politike srbijanske vlade, do zamjerki Vučiću da je odluku o dodjeli mandata donio pod utjecajem Zapada.

Dio parlamentarne oporbe nezadovoljan je Vučićevom odlukom i navodi da Brnabić nema ni iskustvo niti je kvalificirana, te da vlada sa njom na čelu neće unijeti nikakve promene u politiku vladajuće SNS.

Proruska konzervativna Demokratska stranka Srbije (DSS) drži kako je odlukom da Brnabić bude mandatarka "sve jasnije da je politika aktualne vlasti jako daleko od deklarirane politike održavanja ravnoteže dobrih odnosa sa SAD-om, EU-om i Ruskom Federacijom".

Politička pljuska

U priopćenju DSS tvrdi kako je Vučić "opalio političku pljusku" glasačima, vlastitoj stranci, njenim koalicijskim partnerima, Rusiji i "svima koji su vjerovali da donosi odluke u interesu države".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Socijaldemokratska unija uvjerena je da Brnabić ničim nije zaslužila mandat za sastavljanje vlade uz ocjene da je njezinu dosadašnju ministarsku karijeru obilježila priprema za daljnja otpuštanja zaposlenih u javnom sektoru.

Predsjednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović smatra da je odluka da joj se dodijeli mandat dobra jer je "prevladao stručni, a ne politički izbor".

Ekonomist i dosadašnji član Fiskalnog vijeća Srbije Vladimir Vučković uvjeren je da će Brnabić, kao buduća premijerka, "ojačati reformski dio vlade", te da će se "reforme provoditi po planu".

Ne dijeli sva stajališta birača


Glavni urednik tjednika NIN i ekonomski analitičar Milan Ćulibrk kao jednu od ključnih obveza Brnabić vidi reformu javnih poduzeća.

Analitičari Dejan Vuk Stanković i Boban Stojanović suglasni su da je Vučić "preuzeo rizik izborom Ane Brnabić za mandatarku". Stojanović rizik vidi u tome što bi Brnabić, koja "nije politička ličnost, mogla lako napustiti vladu", dok Stanković ukazuje na to da ona ne dijeli sva stajališta birača vladajuće SNS.

Predsjednica Skupštine Maja Gojković izjavila je kako očekuje da rasprava u parlamentu o izboru nove vlade bude okončana do kraja idućeg tjedna, a ovih dana očekuje da Brnabić zatraži zakazivanje posebne sjednice na kojoj se, po ustavu, bira vlada.

Kako je ranije najavljeno, Srbija bi novi vladu trebala dobiti prije 23. lipnja, za kada je zakazana Vučićeva inauguracija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara