Brodosplit gradi još tri broda za kružna putovanja

AMERIČKA tvrtka Grand Circle River Cruise Line iz Bostona krajem 2005. potpisala je ugovor za gradnju 3 broda za kružna putovanja po Mediteranu. Zadovoljan realizacijom gradnje, kupac se odlučio za nastavak gradnje pa je 22.kolovoza potpisan aneks ugovoru kojim je potvrđena gradnja još 3 broda.

Iako gradnju prvog broda prate sva opterećenja karakteristična za gradnju prototipa (razrada projekta, unapređenja i modifikacije, obrada dobavljača i sl.), porinuće će biti realizirano prema planu. Ugovoreni rok isporuke je trvanj 2007. Drugi brod je u fazi obrade CM i početka izrade sekcija.

Kupac želi graditi još 6 ovakvih brodova (dužine 59 m, za 52 putnika), a Brodosplit-Brodogradilište specijalnih objekata (BSO) je u pismu namjere izrazio spremnost da do kraja listopada 2007. ponudi gradnju po uvjetima koji će biti aktualni na svjetskom tržištu.

Ovaj program osigurava zaposlenje kapaciteta do 2010. i što je posebno važno, predstavlja iskorak ka gradnji brodova više složenosti, čime se osigurava konkurentnost i opstanak na međenarodnom tržištu.

Pored ovog programa BSO je pred potpisivanjem ugovora za gradnju istraživačka broda (duž. 36,6 m) s Institutom za oceanografiju i ribarstvo u Splitu te istraživačkog broda (duž.15,6 m) sa Sveučilištem u Dubrovniku. koji su prošlog mjeseca dobiveni javnim nadmetanjem.
  

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara