Broj zaposlenih u industriji manji za 2,8 posto na godišnjoj razini

Broj zaposlenih u industriji manji za 2,8 posto na godišnjoj razini
Ilustracija: 123rf

UKUPAN broj zaposlenih u industriji u studenom je bio manji za 0,1 posto u odnosu na listopad, dok je u odnosu na studeni prošle godine smanjen za 2,8 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Podaci o kretanju zaposlenosti u industriji u studenom u odnosu na listopad, razvrstani po nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, pokazuju najveći rast zaposlenosti u proizvodnji osnovnih farmaceutskih proizvoda i pripravaka, za 2,5 posto, te u proizvodnji tekstila, za 1,8 posto.

Istodobno je indeks zaposlenosti najviše pao u proizvodnji kemikalija i kemijskih proizvoda, za 1,6 posto.

Najveći rast zaposlenosti u studenom

Godišnja usporedba pokazuje najveći rast zaposlenosti u studenom u odnosu na isti lanjski mjesec u proizvodnji duhanskih proizvoda, za 17,5 posto, te u proizvodnji ostalih nemetalnih mineralnih proizvoda, za 6 posto.

Najveći pad zaposlenosti zabilježen je, pak, u proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava, odnosno brodogradnji, za 15,7 posto

Ukupna proizvodnost rada u industriji u razdoblju od siječnja do studenog 2018. veća je za jedan posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, pokazuju nedavno objavljeni podaci DZS-a.

Industrijska proizvodnja pala peti mjesec zaredom

Ti podaci pokazuju i da je industrijska proizvodnja u Hrvatskoj u studenome pala za 0,8 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je već peti mjesec zaredom kako je u silaznoj putanji.

No, pad je manji nego mjesec dana prije, s obzirom na to da je u listopadu proizvodnja potonula 2,4 posto na godišnjoj razini.

Od kraja prošle godine industrijska je proizvodnja vrlo nestabilna, pa je u 11 od posljednjih 13 mjeseci zabilježila pad na godišnjoj razini.

U prvih 11 mjeseci ove godine industrijska je proizvodnja bila za 0,5 posto manja nego u istom lanjskom razdoblju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara