Brstilo: Izoliran virus ptičje gripe H5

KOD JEDNOG labuda uginulog u Pantani, manjem parku prirode kod Trogira, Centar za peradarstvo Hrvatskog veterinarskog instituta utvrdio je danas prisustvo virusa ptičje gripe H5, izvijestio je na izvanrednoj konferenciji za novinare predsjednik Povjerenstva za praćenje epidemiološkog stanja, kontrolu i suzbijanje ptičje gripe Mate Brstilo.

"U ponedjeljak će se točno znati o kojem je podtipu virusa riječ, a pretpostavlja se da je riječ o visoko patogenom podtipu virusa N1", rekao je Brstilo. Uzorak uginulog labuda u Centar za peradarstvo u Zagreb dopremljen je iz Veterinarskog zavoda Split 21. veljače.

"Pretpostavlja se da je sa Pantane doletio i labud zaražen visokopatogenim virusom H5N1 nađen prošlog tjedna na Čiovu, jer je 19. siječnja na Pantanu sletjelo 32 labuda, a nekoliko dana kasnije u jatu ih je nedostajalo devet", rekao je Brstilo.

Brstilo je istaknuo da u blizini Pantane nema značajnije populacije domaće peradi dok na širem području unutar 10 kilometara postoje dva intenzivna uzgoja domaće peradi. Na Pantani i u krugu od 3, odnosno 10 kilometara poduzet će se sve propisane mjere, a ukoliko bude potrebno, i eutanazija peradi, rekao je Brstilo i dodao da tamo već postoji županijski Stožer.

Rekao je i da je iz jednog dvorišta s područja Kaštela jučer u Centar za peradarstvo dopremeljena jedna uginula patka, ali da sa sigurnošću može reći da ta patka nema ptičju gripu, jer da ima, kazao je, već bi uginule i kokoši s kojima je bila u dvorištu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Virologinja Centra za peradarstvo dr. Tajana Amšel Zelenika naglasila da od svih peradara očekuje da strogo poštuju propisane mjere zaštite i Naredbu ministra poljoprivrede. "Ukoliko ćemo se strogo pridržavat mjera i Naredbe mislim da ćemo uspjet spriječiti ulazak virusa u domaću perad", rekla je ističući da se ljudi inficiraju od domaće peradi.

Rekla je da su s područja Čiova i Pantane uz dva zaražena labuda, na analizu dopremljeni i gnjurci i patke, ali su negativni na ptičju gripu.

"U okviru monitoringa na području rijeke Drave, Hrženice i Štefanca uzet je bris od prstenovanih labudova, kao i od liski i gnjuraca na području Kopačkog rita te labudova na Šoderici kod Koprivnice", rekla je dr. Zelenika.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva Petar Čobanković jučer je donio Naredbu za sprječavanje širenja ptičje gripe koja se odnosi na cijelu Hrvatsku, a između ostalog propisuje obvezno držanje sve peradi u zatvorenim i ograđenim prostorima te zabranu lova močvarica.

Također, provođenje pojačane dezinfekcije vozila kojom se prevozi perad te podizanje stupnja provedbe biosigurnosnih mjera i obvezno prijavljivanje sumnjivih slučajeva i kontakta s mogućim zaraženim pticama nadležnoj Veterinarskoj ustanovi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara