Budak napao Šustara: Njegovi cenzori poništit će rad stotina učitelja i stručnjaka

Budak napao Šustara: Njegovi cenzori poništit će rad stotina učitelja i stručnjaka

Foto: Hina

"POKRETANJEM postupka imenovanja povjerenstva „čije će zadaće uključivati i analizu i provedbu ciljeva Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije u dijelu ranog i predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog odgoja i obrazovanja – ključnih za cjelovitu kurikularnu reformu“ Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta pokazalo je da ne drži do Strategije koju je izglasao Hrvatski sabor te da do kraja svojeg potpuno neuspješnog mandata nastavlja provoditi samovolju i kršiti procedure nanoseći ogromnu štetu trenutačno najvažnijem obrazovnom projektu i jedinoj strukturnoj reformi koja se provodi, a za čije pokretanje ministarstvo u ovom sazivu ne snosi nikakve zasluge", priiopćio je Neven Budak, predsjednik Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu
Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije.

Podsjetimo, Šustar je imenovao nove voditelje reforme, Dijanu Vican i Matka Glunčića. Vican je bila državna tajnica u MZOŠ-u te je u nekoliko je navrata “izrazila svijest Ministarstva o kvaliteti i potrebi programa zdravstvenog odgoja udruge GROZD te želju da se taj program uvede u škole”.

Uz vican, za voditelja reforme imenovan je i docent Matko Glunčić sa zagrebačkog PMF-a.

"Izbjegavajući razgovor i dogovor s našim povjerenstvom, nadležnim za „analizu i provedbu ciljeva Strategije“ kao i ustroj Ekspertne radne skupine koja upravlja projektom cjelovite kurikularne reforme, Ministarstvo pokazuje nerazumijevanje cjelokupne provedbe Strategije, a napose zamišljenog i dosad najvećim dijelom provedenog procesa izrade i donošenja kurikularnih dokumenata, kao i nepoštivanje nekoliko stotina ljudi koji su surađivali na projektu, a kojima nije ponuđena mogućnost nastavka rada na doradi dokumenata nakon javne rasprave.

Upozoravamo da Ministarstvo (kao ni Vlada) nije nikada reagiralo na analizu provedbe Strategije koju smo im uputili krajem travnja, da bi sada imenovalo neko povjerenstvo koje ima zadaću izraditi istu takvu analizu. Je li pritom riječ o nesposobnosti, neorganiziranosti, nekoordiniranosti ili nečem trećem?

Postavlja se također pitanje tko će dorađivati dokumente i odlučivati o unošenju eventualnih izmjena temeljem primjedbi koje će pristići tijekom javne rasprave? Hoće li to biti dvoje novoimenovanih voditelja? Hoće li oni odlučivati o sadržaju 53 dokumenta za koje u najvećem broju nisu kompetentni? Ili će oni imenovati neke radne skupine koje će to napraviti? U svakom slučaju, riječ je o cenzorskom, ideološkom i nestručnom postupku s očitom namjerom da se pruži mogućnost određenim marginalnim skupinama, svjetonazorskim i interesnim, da ponište dugotrajni, savjesni i entuzijastični rad stotina učitelja, stručnjaka i znanstvenika.

Sve to događa se nakon što Ministarstvo mjesecima nije gotovo ništa radilo, dajući vrlo slabu potporu procesu reforme. I s te je strane upitna legitimnost imenovanja (čak i bez izbora izvršenog javnim pozivom) ovakvog povjerenstva od strane ministra u ostavci. Nadamo se daće efekt ovih nepromišljenih i samovoljnih poteza biti jednak učinku dosadašnjeg rada Ministarstva, a to je – ništa", priopćio je Neven Budak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara