Budiša i Granić predstavili kandidate koalicije HSLS-a i DC-a u 8. izbornoj jedinici

PREDSJEDNICI HSLS-a i DC-a Dražen Budiša i Mate Granić večeras su u Puli predstavili kandidate na zajedničkoj listi HSLS-a i DC-a za 8. izbornu jedinicu koju predvodi HSLS-ov saborski zastupnik iz Rijeke Željko Glavan.

Govoreći o propustima sadašnje Vlade u vanjskoj politici, Mate Granić je ocijenio kako su pogoršani odnosi Hrvatske sa susjednim državama, Slovenijom i Italijom, što je, kako je rekao, ostavilo duboke refleksije na Istru.

Ova je vlast svojom nesposobnošću u vođenju vanjske politike pogoršala te odnose iako do 2000. u hrvatskoj vanjskoj politici nije ostalo nijedno otvoreno pitanje sa susjedima, istaknuo je Granić. Smatra kako je za takvo stanje najodgovorniji predsjednik Vlade Ivica Račan jer se, rekao je predsjednik DC-a, u vanjskopolitičkim potezima nije savjetovao ni s članovima Vlade, ni s Ministarstvom vanjskih poslova, ni s Hrvatskim saborom.

Mate Granić se zauzeo za europski model regionalizma, naglasivši da ono što ide u korist Istre ide i u korist Hrvatske, ali zasigurno ne, kako je rekao, i afere poput Riječke banke i "Viktora Lenca". Procijenio je da će koalicija HSLS-a i DC-a odrediti karakter buduće Vlade.

Predsjednik HSLS-a Dražen Budiša je, obrativši se okupljenima na predstavljanju izbornih kandidata koalicije HSLS-a i DC-a u 8. izbornoj jedinici, uz ostalo, i na talijanskom jeziku, podsjetio kako se HSLS suprotstavljao autonomiji Istre, istaknuvši kako nijedan dio Hrvatske ne može imati poseban i drukčiji položaj u usporedbi s ostalim dijelovima zemlje.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nositelj zajedničke liste HSLS-a i DC-a u 8. izbornoj jedinici Željko Glavan rekao je kako u Učki vidi moto koalicijske predizborne kampanje u toj izbornoj jedinici jer je ona, po njegovim riječima, "simbol povijesnog razdvajanja Primorja i Istre". Međutim, kako je dodao, "Učka je danas simbol spajanja kolijevke hrvatskog naroda s jedne i s druge njezine strane".

Druga na listi Vesna Girardi-Jurkić iz DC-a istaknula je kako u Hrvatskoj treba uvesti takav školski sustav koji će zemlju svrstati među najrazvijenije države kad Hrvatska uđe u Europsku uniju.

Treća na koalicijskoj listi HSLS-a i DC-a Jadranka Katarinčić-Škrlj kazala je kako je Istra za mandata ove koalicijske vlasti bila na čekanju u brojnim projektima. Po njezinim riječima Istarska županija od 1990. nije nikada dobila manje novca nego za sadašnje koalicijske Vlade.

(Hina) ds sp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara