Bugarska vlada preživjela glasanje o nepovjerenju

Bugarska vlada preživjela glasanje o nepovjerenju

Foto: parliament.gr, Hina 

BUGARSKA vlada je danas preživjela parlamentarno glasanje o nepovjerenju koje su pokrenuli oporbeni socijalisti zbog, kako su rekli, izostanka napretka u borbi protiv raširene korupcije.
 
Oko 130 zastupnika u 240-članom parlamentu glasalo je u korist koalicije desnog centra premijera Bojka Borisova, dok je protiv bio 131 zastupnik. 
 
Glasanje je prošlo lako jer vladajuća stranka GERB ima većinu, iako krhku, u parlamentu sa svojim nacionalističkim partnerima kao i potporu male populističke stranke.
 
Bugarska - članica EU-a s najvećom korupcijom
 
Bugarska, koja trenutno predsjeda Europskom unijom, rangirana je kao članica s najvećom korupcijom prema indeksu percepcije korupcije Transparency Internationala.
 
Socijalisti vladu optužuju da od svibnja prošle godine, otkad je postavljena, nije gotovo ništa učinila da iza rešetaka stavi korumpirane dužnosnike na visokim položajima, a donijela je antikorupcijski zakon koji neće postići nužne rezultate.
 
Europska komisija u više navrata je ukorila Bugarsku, bivšu komunističku zemlju od 7,1 milijuna stanovnika jer nije iskorijenila korupciju niti preustrojila pravosuđe.

Zbog korupcije smanjena strana ulaganja u zemlju
 
Zbog korupcije smanjena su nužna strana ulaganja u zemlji, a ona je i među glavnim razlozima što se neke zemlje članice Europske unije protive ulasku Bugarske u schengensku zonu i u eurozonu.
 
Borisov je u govoru pred zastupnicima EU-a rekao da će se opipljivi rezultati u borbi protiv korupcije postići u dvije do tri godine.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara