Bunjac: Kuba je u mnogim stvarima prestigla Hrvatsku

Bunjac: Kuba je u mnogim stvarima prestigla Hrvatsku
Foto: Pixsell/Patrik Macek

POTVRĐIVANJE Sporazuma o političkom dijalogu i suradnji između država članica Europske unije i Kube podržali su u saboru i vladajući i oporba, a u raspravi je saborski zastupnik Živog zida Branimir Bunjac ustvrdio kako je Kuba u mnogim stvarima prestigla Hrvatsku.

Obrazovanje je na Kubi besplatno do stupnja doktora znanosti, u školama su obroci besplatni, nepismeno je samo 0,2 posto stanovništva prema 0,8 posto u Hrvatskoj, na Kubi 98 posto djece ide u vrtić dok je taj postotak u Hrvatskoj manji od 50 posto, u kubanskim osnovnim školama razredi imaju maksimalno 20 učenika, a u srednjim školama 15 učenika, nastava je jednosmjenska, a školski sat traje 30 minuta, nabrajao je Bunjac.

Osvrnuo se i na kubanski zdravstveni sustav za koji je kazao da je prema ocjenama Svjetske zdravstvene organizacije savršen.

"Ne vjerujem da bi bilo ljudi iz Hrvatske koji bi htjeli živjeti u Kubi uzimajući u obzir sve pozitivne i negativne parametre", odgovorio mu je Ivan Ćelić (HDZ) te dodao da bi radije da se ugledamo na zdravstvenu reformu u, primjerice, Danskoj ili školsku reformu u Finskoj.

Jačanje veza

Cilj sporazuma o političkom dijalogu i suradnji između Europske unije i njezinih država članica i Republike Kube je konsolidirati i ojačati veze, jačati politički dijalog, produbljivati bilateralnu suradnju i razvijati zajedničko djelovanje u multilateralnim forumima, rekla je državna tajnica u Ministarstvu vanjskih poslova Andreja Metelko Zgombić predstavljajući zakon o potvrđivanju sporazuma.

Istaknula je da je taj sporazum prvi dvostrani sporazum između Europske unije i njezinih država članica i Republike Kube te da zamjenjuje ad hoc dijalog i nepovezanu suradnju koji su dosad obilježavali te odnose, a usmjeren je na podršku tranzicijskom procesu i modernizaciji kubanskog gospodarstva i društva.

Sabor sjednicu nastavlja u petak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara