Bush: Irak "središnja bojišnica" globalne borbe protiv terorizma

Bush: Irak "središnja bojišnica" globalne borbe protiv terorizma
AMERIČKI predsjednik George W. Bush upozorio je u nedjelju Amerikance da budu spremni na nove žrtve za Irak i dodao da će zatražiti od Kongresa 87 milijardi dolara za iračku operaciju, pozvavši pritom druge zemlje da vojno i financijski pomognu Sjedinjene Države u Iraku.

Obraćajući se naciji iz Bijele kuće Bush je rekao da SAD neće biti zastrašene nasiljem u Iraku i obećao da će se iračka operacija nastaviti do postizanja demokratske obnove Iraka.

Obećao je učiniti i potrošiti sve što je potrebno kako bi osigurao uspjeh u Iraku. "Neprijatelji slobode tamo čine očajne napore, i moraju biti poraženi. To će tražiti vrijeme i žrtve", kazao je on.

Bush je, govoreći samo nekoliko dana pred drugu obljetnicu terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001., povezao američku operaciju u Iraku s globalnom borbom protiv terorizma.

Tražeći potporu za svoju iračku politiku Bush je kazao kako je "najsigurniji način da se izbjegne napad na naš vlastiti narod da se napadne neprijatelj tamo gdje živi i planira."

"Mi se danas borimo protiv tog neprijatelja u Iraku i Afganistanu, kako ga ne bismo ponovno susreli na našim ulicama, u našim gradovima", rekao je Bush.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozvao je UN da usvoje novu rezoluciju koja bi potaknula druge zemlje da preuzmu dio vojnog i financijskog tereta iračke operacije gdje se SAD sve više suočavaju s problemima. SAD su u Iraku izgubile ukupno 287 vojnika, od toga 149 od okončanja rata prije pet mjeseci. Svakoga mjeseca SAD u Iraku troši 3,9 milijardi dolara što postaje sve veći teret, tim više što se ne nazire kraj operacije.

Teroristički napadi u Iraku, sve veće žrtve i spora obnova naveli su Busha da radikalno izmijeni svoju iračku strategiju i zatraži potporu drugih zemalja u vojnicima i novcu prije nego što mu neuspjesi u Iraku ugroze izborne izglede u idućoj godini.

"Priznajem da se nisu svi naši prijatelji suglasili s našom odlukom da provedemo rezolucije Vijeća sigurnosti i uklonimo Sadama Huseina s vlasti. Ipak, ne možemo dopustiti da se razlike iz prošlosti ispriječe pred naše sadašnje dužnosti", rekao je Bush.

Američki predsjednik je rekao kako je sadašnjih 130.000 američkih vojnika u Iraku dovoljno za obavljanje misije, ali da zapovjednici traže i treću višenacionalnu diviziju. Bush je rekao da državni tajnik Colin Powell traži od UN-a odobrenje za formiranje višenacionalnih snaga pod američkim zapovjedništvom.

Američki je predsjednik kazao kako će od Kongresa zatražiti 87 milijardi dolara u narednoj godini od kojih će 66 milijardi biti određeno za vojne i obavještajne operacije u Iraku i Afganistanu kao i drugdje. Dio novca će biti utrošen i za obnovu Iraka i Afganistana.

Bush je naglasio da je Irak "središnja bojišnica" globalne borbe protiv terorizma, a da su Irak i Bliski istok odlučujući za pobjedu u ratu protiv terorizma.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara