Bush podržava konzervativni nauk o "inteligentom nacrtu"

AMERIČKI predsjednik George W. Bush umiješao se u raspravu o nastanku života rekavši da bi američke škole trebale uz teoriju evolucije poučavati i teološku ideju inteligentnog nacrta.

Tijekom susreta sa skupinom novinara teksaških listova Bush je u osnovi podržao nastojanje konzervativnih američkih kršćana da u školama izjednače nauk o inteligentnom nacrtu s teorijom evolucije.

On nije rekao što on misli o ideji inteligentnog nacrta, ali je kazao da učenici trebaju učiti o obje teorije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Mislim da je dio obrazovanja predstaviti ljudima različite škole mišljenja. Pitate li me treba li ili ne ljude izložiti različitim idejama, i moj je odgovor da", rekao je Bush.

Ideja inteligentnog nacrta je uvjerenje da je život toliko složen da se njegov nastanak ne može objasniti samo Darwinovom teorijom evolucije koja se oslanja na ideju slučajnih mutacija i odabira već je nastao namjernim stvaranjem, vjerojatno božanskim.

Američki konzervativni kršćani, koji su važan Bushov politički saveznik, nastoje u američke javne škole uvesti nauk o inteligentnom nacrtu. Znanstvenici priznaju da evolucija ne daje sve odgovore o nastanku života, ali odbacuju teoriju inteligentnog nacrta kao pokušaj da se vjera uvede u znanstveno obrazovanje.

Školske vlasti u Doveru u Pennsylvaniji su krajem prošle godine prve u Sjedinjenim Državama uvele promjene u nastavni plan svoga okruga zahtijevajući da učenici devetog razreda na satovima biologije o evoluciji budu upoznati i s teorijom inteligentnog nacrta.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara