Bushu je "već dosta" iračke obmane

AMERIČKI predsjednik George W. Bush rekao je u utorak kako mu je već dosta iračkih obmana i da predsjedniku Saddamu Husseinu istječe vrijeme da provede rezoluciju UN-a i da se razoruža.

´Do sada nisam vidio nikave dokaze da se razoružao. Vrijeme istječe Saddamu Husseinu. On se mora razoružati. Dosta mi je već igara i obmana´, rekao je predsjednik Bush novinarima prije susreta s poljskim predsjednikom Aleksanderom Kwasniewskim.

Sjedinjene Države, pripremajući se za eventualni napad na Irak, gomilaju svoje snage u Perzijskom zaljevu. Prema procjenama SAD bi u regiji sredinom veljače mogao imati između 200 i 250 tisuća vojnika koliko Pentagon smatra nužnim za obračun s Irakom.

´Rekli smo da očekujemo da se Saddam Hussein u ime mira razoruža. Da li se Saddam Hussein razoružava? Dano mu je 11 godina da se razoruža. I tako mu je svijet dao zadnju priliku da se razoruža´, rekao je Bush.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zadnja prilika je izraz koji su Bush i njegovi dužnosnici rabili i ranije, a sada moguće poprima ozbiljnije značenje s približavanjem 27. siječnja kada inspektori UN-a podnose izviješće Vijeću sigurnosti o iračkom oružju masovnog uništenja.

Glasnogovornik Bijele kuće Ari Fleischer rekao je u utorak novinarima kako ne postoji određeni vremenski plan koliko će američke snage ostati u Perzijskom zaljevu očekujući zapovjed za eventualni napad. On je također rekao da nije u pitanju koliko će trajati inspekcija u Iraku nego je li ovoga puta Saddam Hussein voljan razoružati se, što do sada nije pokazao.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara