Butković: Svi smo emotivni kad je brodogradnja u pitanju

Butković: Svi smo emotivni kad je brodogradnja u pitanju
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

MINISTAR mora, prometa i infrastrukture u Dnevniku Nove TV komentirao je vladinu ulogu u spašavanju brodogradilišta Treći maj.

Objasnio je koja je uloga vlade u toj priči.

"Vlada je na posljednjoj sjednici prije godišnjih odmora prošli četvrtak donijela odluku i izrazila namjeru za rješavanje tog pitanja. Mi smo danas s premijerom, ministrom gospodarstva i ministrom pravosuđa bili u 3. maju gdje se održao sastanak s upravom. Tamo smo vidjeli koji su sve koraci potrebni kako bi se došlo do toga da 3. maj profunkcionira. Prvi i osnovni korak je deblokada računa. Vi znate da je Trgovački sud u Rijeci odgodio ročište za kraj rujna. Do tada treba riješiti neke stvari. Prva od njih je deblokada računa. Druga je činjenica da je nužno završiti ove brodove koji su ugovoreni i koji postoje na navozima u 3. maju. Ukupno ih je tri, a postoji interes i nekih drugih svjetskih i brodara i naručitelja za nove brodove. Cjelokupna faza dovršetka tih brodova trajala bi oko dvije godine. U tom periodu trebalo bi naći strateške partnere. Uloga vlade je da pomogne u rješavanju tih pitanja. To nije bilo upitno. Danas smo čuli da postoji zdravo tkivo u 3. maju", kaže Butković.

"Svi smo emotivni kad je brodogradnja u pitanju"

"Znam da je tradicija brodogradnje u Hrvatskoj duga i svi smo emotivni i motivirani kad je brodogradnja u pitanju. Ono što smo danas čuli jest da ima temelja za zdrave osnove da se te stvari poslože. Ono što je bitno za deblokadu računa, a to je da je potrebno negdje oko 90 milijuna kuna", dodaje.

 

Tvrdi da spašavanje brodogradilišta neće platiti porezni obveznici.

"Neće platiti porezni obveznici. Dovršetak tih brodova ćemo mi na kraju naplatiti. Računa se da bi ukupan prihod od tih brodova bio negdje oko 750 milijuna kuna. Za deblokadu je potrebno oko 90. A 140 milijuna kuna je potrebno uložiti u tehnologiju, dizalice i sve ono što godinu dana nije radilo. I 540 milijuna kuna je nešto što će biti potrebno još dodatno uložiti kako bi se završili ti brodovi. Sve u svemu, ako bi to bilo onako kako to uprava kaže, a vidim da zaista postoji ozbiljnost, tu bi cijela priča bila u plusu", kaže ministar.

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa, kako bi smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost Indexovih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima, niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara