Butkoviću, prave kriminalce traži u svojoj stranci, pusti Uber na miru

Butkoviću, prave kriminalce traži u svojoj stranci, pusti Uber na miru

Foto: Hina, Index

MINISTAR Oleg Butković danas je rekao da Uber ne posluje legalno. Cijelih godinu dana nakon što je Uber stigao u Hrvatsku, odradio nekoliko marketinških kampanja, a na naslovnicama medija proveo više vremena nego starleta u usponu, nakon što su njihovi vozači prevezli tisuće ljudi, dobili na stotine prijetnji i primili na desetke batina, HDZ-ov ministar Butković se probudio iz zimskog sna, izašao pred novinare i urbi et orbi hrabro u maniri Eliota Nessa objavio: "Uber posluje nelegalno".

>> "Uber nije legalan": Butković najavio najjači udar na Uber, zabranit će im rad i oduzimati vozila

Ako ste se, ne dao Bog, koji put proteklu godinu vozili Uberom vi ste, ako ne suučesnik, a onda bar žrtva kriminalaca. Jer kriminalci su ljudi koji krše zakon, a Uber, smatra ministar, upravo to radi.

Ministar smatra da Uber (i Cammeo u Splitu) nemaju dozvole za auto- taxi prijevoz. Uberom se vozim zadnjih šest mjeseci, prvenstveno jer mi je zgodan i dostupan. Od starog zagrebačkog monopolista sam zauvijek odustao nakon što me vozač prošle zime izvrijeđao jer, eto smatrao je, nisam uzeo dovoljno dugu relaciju. Bila je zima, bilo je dva ujutro, a ja sam se usudio taksijem voziti udaljenost vrijednu svega tridesetak kuna. Ali taj nepristojni vozač koji me izvrijeđao rekavši da su mu najdraži snobovi "koji mu dođu razbiti 200 kuna za dvije tramvajske stanice" ima, smatra Butković, sve potrebne dozvole za razliku od kriminalaca iz Ubera s kojima sam, kako su samo zajebani ti kriminalci, imao samo dobra iskustva.

U ovih godinu dana otkad traje priča oko Ubera nitko zapravo nije postavio pravo pitanje. O kakvim mi to dozvolama pričamo? "Uber nema dozvole", kaže ministar i ponavlja isto što već godinama tupe stari taksisti koji, logično, samo brane svoje guzice, jebe se njima za zakon i dozvole.

Da je Uber alternativna klinika koja operira mozak ili transplatira srce možda bi se i zamislili. Ovako to palamuđenje o dozvolama zvuči smisleno dok se ne stane i promisli. Jednu sekundu, više ni ne treba.

Butkoviću, uhvati se pravih kriminalaca

I taksi i Uber su u svojoj srži tek način da se osobu preveze s mjesta A do mjesta B. Ukoliko posjedujete vozačku iskaznicu B kategorije vi bilo koga u zemlji možete prevesti s točke A na točku B, pod uvjetom da mu ne naplatite. No, ako to odlučite naplatiti, treba vam milijardu dozvola, tisuću izvadaka i potvrda, recitiranje gradskih ulica napamet, deset rođaka po raznim gradskim upravama,  krv ženke jednoroga i što sve ne. Naravno, ne treba reći da su sve te dozvole same sebi svrha, uz današnju tehnologiju, navigaciju i slične blagodati 21. stoljeća ne trebate ništa znati o gradu da bi u njemu dobro znali voziti. Na kraju krajeva, koja je uopće svrha tih silnih dozvola? Zaštita javnosti i korisnika? Super, evo vam sustav ocjenjivanja, evo vam ime i ocjena vašeg vozača, ako vam je na bilo koji način bilo neugodno, izvolite to napisati. Ako vas je dirao po koljenu, opalite mu takav komentar i jedinicu da kraj njega nitko neće sjesti ni u javnom prijevozu, kamoli se sam voziti u autu.

Nema te dozvole izmišljenog gradskog ureda za izdavanje izmišljenih i besmislenih potvrda koji će bolje ocijeniti uslugu od onih koji uslugu koriste - potrošača samih.

Da ne duljimo i ne ponavljamo ono što je jasno i logično svima osim starim taksistima, par desetaka uhljeba i ministru Butkoviću, problem nisu dozvole koje Uber nema. Problem je što te silne besmislene dozvole uopće treba imati.

"To nije po zakonu", zagrmjet će svaki parazit koji se nije sposoban ili se ne želi prilagoditi činjenici da se stvari mijenjaju. "Oni nemaju dozvole", reći će taksist koji je 20 godina držao monopol i derao građane do gole kože zaboravivši valjda da je cijeli holokaust napravljen po zakonu.

Da se razumijemo, zakone treba poštovati, ali Vlada u kojoj Butković sjedi je ta koja zakone mora mijenjati kad shvati da su besmisleni, glupi, štetni ili nepošteni. A zakoni koji tržište reguliraju kao da su pisani u Sovjetskom savezu pedesetih godina to sigurno jesu.

Do tada Butkoviću, ako već imaš volje, uhvati se pravih kriminalaca, zahvaljujući tvojoj stranci u Hrvatskoj ih ne nedostaje. A malom čovjeku pusti da radi, čak mu ne moraš ni pomagati. Samo mu nemoj odmagati.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara