Čačić: Može koalicija s HDZ-om, ako ja budem premijer

IAKO je nakon pomalo začuđujućih izjava predsjednika RH Stjepana Mesića o mogućnosti "velike koalicije" HDZ-a i SDP-a ona postala gotovo izvjesna, zadnja događanja govore kako je gotovo neobistiniva.

Neimenovani izvor blizak Vladi i HDZ-u navodi kako u ovom trenutku za vladajuću stranku to ne dolazi u obzir. Ističe kako u trenutnim uvjetima koji vladaju u Hrvatskoj, nema nikakve potrebe za tzv. "velikom koalicijom".

Odjednom sve ostale opcije spojivih (srodnih), ali i nespojivih stranaka postaju sasvim moguće. Nadalje, pitanje je "igre" dviju najjačih stranaka u Republici Hrvatskoj - HDZ-a i SDP-a. Iako vladajući HDZ ima trenutačno malu prednost nad oporbenim SDP-om, do studenog ove godine, kada bi se trebali održati redovni parlamentarni izbori, još se mnogo toga može dogoditi.
Podsjetimo, sukladno Ustavu, mandat za sastavljanje nove vlade daje Predsjednik RH stranci koja pojedninačno osvoji najveći broj glasova.

Kao logična koalicija tu se nalazi ona HDZ-a i HSP-a zajedno s manjim stranakama centra, manjinskim stranaka i HSU-om. No, nakon sukoba u slučaju Glavaš i nizom drugih neugodnih situacija između dviju stranaka, te HDSSB-a, pitanje je koliko je to ostvarivo.

Uz sve te pojedinačne mandate, Sanaderu vjerojatno ni u tom trenutku ne bi bilo dovoljno za čvrstu apsolutnu većinu kojom bi si osigurao još 4 godine na premijerskoj poziciji. Za to bi mu trebao još jedan jaki koalicijski partner, a u ovom trenutku to bi mogao biti HSS ili HNS.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na istupe predsjednika Središnjeg odbora HNS-a Radimira Čačića, to je čak moguće. Čačić je u nekoliko navrata već najavio da je koalicija sa SDP-om moguća samo ako on bude premijer, a da Račan u njegovoj vladi može birati ministarstvo. Iako je izjavljivao kako je glas za njega (Čačića) i glas za SDP, ovakvim istupima sve je neizglednija najavljivana koalicija SDP-a i HNS-a.

Čačić je otišao i korak dalje s novom izjavom da je koalicija s HDZ-om moguća, ali samo ako on bude premijer, što začuđuje jer je donedavno odbacivao postojanje bilo kakve mogućnosti koalicije s vladajućom strankom.

Činjenica je jedna, kao što navodi politički analitičar Davor Gjanero u Vjesniku, - uvijek treća stranka u zemlji (u ovom slučaju HNS) diktira poslijeizbornu koaliciju.

E.A.J.
Foto: Mape

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara