Čačić: Nema opasnosti od žeđi

MINISTAR javnih radova Radimir Čačić izjavio je danas da, unatoč dugotrajnoj suši Hrvatskoj ne prijeti opasnost od žeđi.

"Nerealne su bilo kakve opasnosti od žeđi u Hrvatskoj", kazao je Čačić na sjednici Vlade koja je izvještena o ovogodišnjoj dugotrajnoj suši. Čačić ističe da građani prosječno dnevno troše 140 litara vode, od čega 5 litara na piće i kuhanje. Najviše se pak vode troši za kupanje i higijenu (55 litara), čišćenje i pranje rublja i WC (ukupno 60 litara), dok se na pranje suđa, zalijevanje i pranje automobila troši po 10 litara.

Po riječima ministra Čačića, od ukupno 75 posto stanovništva koje je na javnog vodoopskrbnom sustavu određenih poteškoća u opskrbi ima manje od 5 posto stanovništva (racionalizacija potrošnje, redukcije, smanjeni tlakovi).

Problem je sa 25 posto građana, njih oko milijun, koji nisu priključeni na javni vodoopskrbni sustav, a riječ uglavnom o kontinentalnom dijelu te se poduzimaju određene mjere kako bi se i njima osigurala opskrba vodom.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Čačić ističe kako je 95 posto vodoopskrbe Hrvatske iz podzemnih izvora i ti izvori nisu zahvaćeni sušom, a do sada nema ni jednog slučaja njihova zagađenja.

No, suša, a ovo je najsušnija godina u posljednjih 55 godina, nanijela je štete poljoprivredi, ribnjacima, hidroelektranama, ali i objektima za zaštitu od poplava.

Dugotrajna suša, međutim, povećava rizik od poplava na jesen upozorio je i premijer Ivica Račan. Podatci pokazuju da je količina oborina iz godine u godinu konstantna i ako se nastavi ova suša trebamo vidjeti kako se nositi s opasnošću od poplava na jesen, a takvo bi se izvješće trebalo naći pred Vladom za dva tjedna, rekao je Račan.

Vlada je s današnje sjednice u drugo saborsko čitanje uputila paket zakona iz područja turizma - o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma, o članarinama u turističkim zajednicama i o boravišnoj pristojbi. Saboru su upućeni i konačni prijedlozi izmjena Zakona o porezu na dobit i na dohodak koje predviđaju porezne olakšice za ulaganja u istraživanja i razvoj.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara