Čak je i misa bila odgođena do završetka finalne utakmice između Hrvatske i Mađarske

SVE KOJI su jučer nakon finala Svjetskog prvenstva u vaterpolu htjeli pogledati dodjelu medalja našim zlatnim vaterpolistima dočekalo je prilično neugodno iznenađenje. Prijenos svete Mise za Cvjetnicu iz Zadra.

Ovakav je potez HTV-a izazvao ljutnju velikog broja gledatelja koji su nedjeljno jutro proveli priljubljeni uz televizore kako bi podržali Ratka Rudića i naše "Barakude". Stoga nije dugo trebalo da iz HTV-a stigne službeno priopćenje s objašnjenjem nastale situacije.

"Već dogovorena i pripremljena programska shema za nedjelju se morala mijenjati i prije početka finalne utakmice jer je utakmica za treće mjesto između reprezentacija Srbije i Španjolske, zbog dvaju produžetaka i dviju serija izvođenja peteraca, umjesto u 8:15 sati, završila više od pola sata kasnije, te je u startu i finalna utakmica između Hrvatske i Mađarske od početka kasnila oko pola sata. Pored kašnjenja samog početka, i finalna utakmica između Hrvatske i Mađarske, zbog dvaju produžetaka, trajala je dulje od predviđenog te je naposljetku završila oko 45 minuta nakon planiranog termina", navodi HTV u svom službenom priopćenju.

Zbog ovog nepredviđenog zakašnjenja (a koje je zakašnjenje ikad predviđeno) početak svete Mise odgođen je za 45 minuta kako bi i Crkva dobila svojih "petnaest minuta slave". Uistinu revolucionaran i hvalevrijedan potez zadarskog biskupa, rijetko se kad Misa odgađa zbog jedne takve trivijalnosti kao što je finale Svjetskog prvenstva u vaterpolu.

I tako, 45 minuta kasnije, misa je, uz izravni televizijski prijenos (koji se morao održati zbog ranije potpisanog ugovora između HTV-a i Crkve), napokon krenula što je gledatelje koštalo prijenosa dodjele medalja, koji je ipak prikazan u snimci u 14 sati.

Svi oni koji su zadovoljni ovakvim objašnjenjem neka dignu ruku. Nitko? Nismo ni mislili. Ispada da naša dična Katolička crkva nije već dovoljno prisutna u medijskom, društvenom, političkom i svim ostalim prostorima (od kojih u većini ne bi ni trebala biti) nego zbog nje još treba i otkazati prijenos jednog od najvažnijih trenutaka u povijesti hrvatskog sporta. Imamo sreće da smo uopće mogli pogledati i produžetke, jer da je Crkva inzistirala na izravnom prenosu mise, vjerojatno bi ga i dobila.

Uostalom, nema li HTV dva programa? Jesu li se i misa i vaterpolo doista morali prenositi baš na drugom programu HTV-a? Jer, dok je na drugom programu bjesnio rat između religije i sporta, na prvom su nas zabavljali "Inspektor Morse", "TV kalendar", "Burzovno izvješće"... Valjda se programska shema mogla malo modificirati zbog ovog vanserijskog događaja (ipak ne igraju hrvatski sportaši svaki dan u finalu Svjetskog prvenstva), kako bi svi bili sretni, zadovoljni i u izravnom prijenosu.

Petar Vidov

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara