Carla del Ponte se naljutila na Vatikan: Gotovina može Papi, a ja ne mogu

Foto: AFP

TALIJANSKI tjednik "Espresso", pozivajući se na depešu WikiLeaksa, objašnjava kako se tada glavna haška tužiteljica Carla del Ponte posvađala s Vatikanom oko primanja kod Pape.

U depeši koju je Vatikan uputio američkom veleposlanstvu pri Svetoj Stolici stoji kako je Carla del Ponte bila "iritantna i neodgojena" kada je tražila primanje kod pape Benedikta XVI.. Haška tužiteljica je u rujnu 2005. godine tražila primanje kod Pape, jer je željela da on utječe na Hrvatsku i Katoličku crkvu u Hrvatskoj oko skrivanja generala Ante Gotovine.

Papa prima samo predsjednike i ministre

Iako se nije uspjela vidjeti s Papom, susrela s tadašnjim tajnikom za odnose s državama Giovaninijem Lajolom kojem je kazala kako je "Gotovinu primio papa Ivan Pavao II.", dok njoj negiraju audijenciju kod Pape. Vatikan u depeši Amerikancima objašnjava da "ako je Gotovina i bio kod Pape tada je bio u skupini koja je primio Papa". U svom intervjuu Daily Telegraphu Carla del Ponte je izjavila da je odbijena za primanje kod Pape, ali i da posjeduje informacije da se Gotovina skriva u franjevačkom samostanu, "što znači da ga Katolička crkva štiti", piše Večernji list.

Nakon tog intervju Lajola joj je odgovorio kako Papa prima samo predsjednike i ministre te da dođe "u subotu na Trg sv. Petra". Nakon toga je haška tužiteljica pitala bivšeg premijera Sanadera je li Hrvatska na raspolaganju za istraživanje po franjevačkim samostanima, na što je on odgovorio potvrdno i otvorio pretrage u Hrvatskoj.

Crkva u nekoliko dana može utvrditi gdje se skriva Gotovina

U intervju britanskom listu je Carla del Ponte kazala i kako bi Crkva u nekoliko dana mogla utvrditi točnu Gotovininu lokaciju, jer se nalazi u franjevačkom samostanu u Hrvatskoj, ali i da Katolička crkva to ne želi učiniti. Dodala je i kako misli da Katolička crkva ima najrazvijeniju obavještajnu službu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara