Časnik HV-a prodavao lažne informacije o nestalima u ratu?

INFORMACIJE o osobama nestalim za vrijeme Domovinskog rata njihovim najbližima znače puno. No, mnogi u želji doznaju nešto više o nestalim članovima svoje obitelji plaćaju ogromne cifre, što iskorištavaju oni koji u tome vide priliku za dobru zaradu.

"Jedna ponuda došla je 1992. od beogradskog advokata koji je tražio 25.000 maraka da mi kaže gdje mi je sin. Skoro sam mu dao, ali je on govorio da mi je sin živ, a ja sam znao da je ubijen." - izjavio je za 24sata Ilija Lovrić iz Osijeka, koji već 14 godina bezuspješno traga za sinom Ivicom, dragovoljcem koji je nestao 1991. godine.

"Nazvao me Dalibor Majhen i rekao da dođem na farmu kraj Vukovara sa 2000 eura jer ću vidjeti sina. Pokolebalo me to što je znao sve o mojoj obitelji, ali se kasnije uspostavilo samo da je dobro informiran. Šokirao sam se kad sam doznao da je hrvatski bojnik. Prijavio sam ga policiji" - rekao je o drugoj ponudi koju je dobio kako bi saznao nešto više o svom sinu. Navodno je Majhen znao čak i što je njegov sin imao na sebi na dan kad je nestao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sumnja se da postoji veliki broj prevarenih ljudi, a tek se rijetko dogodi da netko zbog savjesti pokaže grobnicu, kao što se dogodilo kad je jedna osoba prošle jeseni pokazala grobnicu u kojoj je bilo zakopano 24-oro ubijenih ljudi.

"Osobno sam protiv trgovine materijalima i informacijama vezanim uz Domovinski rat. Mi imamo razvijen model traženja nestalih u koji su uključene sve relevantne institucije, a imamo i anonimni telefon. Informacije ne kupujemo, ali smo spremni nadoknaditi određene troškove onome tko daje takvu informaciju." - izjavila je Ivana Pšenica, predsjednica udruge Vukovarske majke.

"Roditelje upozoravamo da ne kupuju nikakve informacije jer su one možda davno već prodane ili provjereno netočne." - izjavio je pukovnik Ivan Grujić komentirajući problem s kojim je suočena rodbina nestalih u Domovinskom ratu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara