Čečenija: EU poziva Rusiju da uključi međunarodnu zajednicu

EUROPSKA unija neizravno je u subotu pozvala Rusiju da uključi međunarodnu zajednicu u rješavanje čečenskog pitanja.

"Suglasni smo u tome da međunarodne organizacije u suradnji s ruskim vlastima mogu dati znatan doprinos" u rješavanju čečenskog pitanja, kaže se završnoj zajedničkoj deklaraciji objavljenoj nakon summita EU-Rusija.

Moskva je početkom ove godine odbila produžiti mandat misiji Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u Čečeniji.

Rusija i EU također ističu nadu da će "nedavno započeti politički proces te socijalna i gospodarska obnova dovesti do uspostave pravne države, zaštite ljudskih prava i na kraju do istinskog pomirenja u Čečeniji". U tekstu se također osuđuje svaki "oblik nasilja, posebice teroristički napadi, koji mogu dovesti u pitanje postizanje političkog rješenja"
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvije strane ističu spremnost da se "razmotri mogućnost ukidanja viza za građane EU-a i Rusije".

Ruski predsjednik na početku summita osudio stvaranje novog "Schengenskog zida koji odvaja Rusiju od Europe", izrazivši žaljenje zbog slabog napretka u pregovorima o ukidanju viza.

Rusija i EU također ističu spremnost da "pojačaju suradnju s dugoročnim ciljem stvaranja zajedničkog ekonomskog prostora, zajedničkog prostora slobode, sigurnosti i pravde, prostor suradnje u području vanjske sigurnosti i obrazovanja".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara