Nema euforije, nema slavlja: Plenković dobio čak pet tisuća glasova više nego Karamarko prije tri mjeseca

Nema euforije, nema slavlja: Plenković dobio čak pet tisuća glasova više nego Karamarko prije tri mjeseca

Foto: Ante Delač, Facebook

ANDREJ PLENKOVIĆ u nedjelju je s 97.823 glasa izabran za predsjednika HDZ-a kao jedini kandidat te stranke na izborima koji su se održali po principu "jedan član - jedan glas".

 Prema prvim neslužbenim rezultatima izbora za predsjednika HDZ-a, na obrađena 774 biračka mjesta ili 98,97 posto od ukupno 782 mjesta, Plenković je dobio 97.823 ili 99,61 posto glasova članova stranke koji su pristupili glasovanju, objavio je predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva stranke Damir Sesvečan.

Glasovalo se na ukupno 768 biračkih mjesta u Hrvatskoj i 14 biračkih mjesta u inozemstvu na području 12 država. Od 208.277 članova, glasovanju ih je pristupilo 98.209 ili 46,83 posto. Važećih listića je bilo 97.823 ili 99,61 posto, nevažećih 336 ili 0,39 posto, izvijestio je Sesvečan.Plenković je na toj funkciji zamijenio Tomislava Karamarka, koji je 21. lipnja podnio ostavku jer nije uspio formirati saborsku većinu, kao što je to obećao stranci.

 Karamarko je prije tri mjeseca, 17. travnja, drugi put izabran za predsjednika HDZ-a dobivši potporu 92.276 članova stranke, također kao jedini kandidat.

Razvoj događaja:

22:30 "Hvala svima. Svejestan sam razine odgovornosti koju preuzima. HZD je predvodio uvođenje demokratskog poretka, dao veliki doprinos Domovinskom ratu. Hrvatska je pod vodstvom HDZ-a provela reforme, pristupila NATO-u i EU.

Svoje djelovanje nastavljamo i započinjemo novo poglavlje. Ovo je zahtjevno vrijeme za HDZ, Hrvatsku, Europu i svijet. Trebamo novu viziju i pristup, što zahtjeva odvažno vodstvo i posebna znanja. Revitalizirat ćemo stranku. Tijekom obilaska županija osluškivao sam što članovi očekuju od stranke.

Poručujem svim biračima, članovima i partnerima, koji dijele naša temeljna vjerovanja, da imamo snage i hrabrosti za nastavak. Vratit ću povjerenje u HDZ. HDZ ću prevoditi da ponovno postane središnja snaga razvoja Hrvatske.

Bilo je pogrešaka koje moramo ispraviti, težak rad je pred nama.

Rješenje ne može biti politika koja razdvaja, koja se temelji na ideološkim razlikama. Hrvatskoj treba moderna politička platforma. Inzistirat ću da HDZ osnaži neovisnost svih političkih institucija. Preuzet ćemo incijativu u brobi za uređenu Hrvatsku. Neće biti lagano preokrenuti negativne trendove, ali vjerujem da je to moguće. Glavni cilj našeg djelovanja bit će pokretanje gospodarstva. Za provedbu svakog programa ključni su ljudi, a HDZ ima najviše stručnjaka.

Želim da HDZ generira političku stabilnost, pravnu sigurnost, gospodarski rast, društvenu solidarnost, pravdu i socijalnu uključenost.

Vjerujem u HDZ, hrvatski narod i našu domovinu Hrvatsku", kazao je Plenković.

22:14 Čitaju se rezultati izbora. "Od 782 biračka mjesta, rezultati su obrađeni na 774. Od 208.277 čanica i članova, pristupilo ih je 98.209 odnosno 46,83 posto. Važećih listića je 99,61 posto. Plenković je dobio 97.823 glasa, odnosno 99,61 posto glasova", kazao je Sesvečan.

22:00 Andrej Plenković stigao je u stranku. Čeka se njegovo obraćanje.

21:40 HDZ-ovci su se polako počeli okupljati.

21:20 Iako do objave rezultata ima još dvega nešto više od pola sata, u središnjici HDZ-a nema gotovo nikoga. Viđeni su samo Domagoj Ivan Milošević, Ivan Jabuka i Milijan Brkić.

Doznaje se i da neće biti slavlja kao prije tri mjeseca, kada je na izborima "pobijedio" Tomislav Karamarko. Pretpostavlja se da je tako zatražio Plenković, budući da su današnji izbori ionako puka formalnost.

Plenković opet jedini kandidat

Nakon ostavke Tomislava Karamarka, Plenković je jedini ponudio 5000 potpisa potrebnih za kandidaturu, pa je stranka i ovaj put birala po principu "jedan član - jedan glas", ali i jedan kandidat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravo glasa imalo je oko 220 tisuća članova stranke, a glasovali su do 19 sati u gradskim, općinskim i područnim izbornim povjerenstvima. HDZ-u su ovo drugi izbori za predsjednika stranke u tri mjeseca.

Plenković je za kandidaturu imao više od 35 tisuća potpisa članova stranke, a nedavno je predstavio i svoj program. Poručio je da za glavni cilj ima vraćanje povjerenja birača dosljednom i vjerodostojnom politikom HDZ-a.Istaknuo je i da stranka mora biti predvodnik visoke razine transparentnosti, te da su za stvaranje i potrebu bilo koje političke platforme ključni su ljudi.

Plenković: Otvoreni smo za suradnju s MOST-om

Plenković je danas nakon glasovanja na stranačkim izborima u Dubrovniku rekao kako je fokusiran na izbornu pobjedu na parlamentarnim izborima i za preuzimanje uloge predsjednika Vlade, a dodao je i kako spreman za suradnju s Mostom.
 
Odgovarajući na novinarski upit koliko će teško biti voditi stranku iz Bruxellesa, Plenković ujedno i aktualni zastupnik u europarlamentu, odgovorio je kako je fokrusiran na izbornu pobjedu na parlamentarnim izborima zakazanim za 11. rujna.

"Ja sam, inače, tu, kao i svi europski zastupnici. Naš posao se sastoji od tri i pol dana rada u Bruxellesu ili Strasbourgu, a u ovom tretnutku je ljetna stanka. Fokusiran sam na izbornu pobjedu, stvaranje parlamentarne većine nakon izbora i preuzimanje vodeće ulogu u izvršnoj vlasti, a to je uloga predsjednika Vlade", rekao je Plenković.

Upitan hoće li biti mjesta za Tomislava Karamarka na izbornim listama, Plenković je rekao kako će se o listama raspravljati od sutra.

"Ovo nije trenutak za spominjanje bilo kojeg kandidata ponaosob", kazao je te dodao i kako bi mu bilo draže da je bilo više kandidata na izborima za predsjednika.

"Sve kolegice i kolege su mogle iskazati interes, meni bi bilo drago da je bilo više kandidata, ali za odluke drugih ljudi ne mogu odgovarati i na njih ne mogu utjecati", dodao je.

Ustvrdio je i kako će poštovati mandat svih koji su izabrani na Općem saboru stranke, a uvjeren je i kako će svi izabrani članovi poštivati i njegov mandat.

"Vrijeme do izbora je kratko, imamo manje od dva mjeseca, a zajedno s kolegicama i kolegama učinit ću sve da vratimo vjerodostojnost HDZ-u i da kvalitetnim programom, zdravim spojem iskustva i mladosti povratimo povjerenje hrvatskih birača", rekao je Plenković.

Upitan hoće li HDZ ići samostalno na izbore i za koje stranke ima mjesta u koaliciji, Plenković je odgovorio kako će o svim partnerima razgovarati od sutra. Dodao je kako je otvoren za suradnju s Mostom.

"Tražio sam od kolega koje su vodili radnu skupinu za razgovore s potencijalnim koalicijskim partnerima da mi podnesu izvješće, da vidimo sve ono što je bilo dobro u Domoljubnoj koaliciji, da vidimo koje su konkretne analize s onim strankama koje dosad nisu surađivale s nama. Lijeva koalicija se već formirala, a mi ćemo donijeti odgovornu odluku kako izaći na izbore. Ja sam otvoren i za suradnju s Mostom, ne osjećam osobno nikakvu odgovornost za moguće nesporazume u funkcioniranju aktualne Vlade. Mislim da imamo prostora za novu stranicu suradnje", rekao je Plenković.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara