Čelnici HSLS-a stanje u kninu ocijenili katastrofalnim

GOSPODARSKOSOCIJALNO stanje na području Knina katastrofalno je i najteže u državi, gore i od onog na području Vukovara, ocijenili su na konferenciji za novinare čelnici HSLS-a Joško Kontić, potpredsjednik stranke, i Mario Kovač, član Malog vijeća stranke i predsjednik šibenskokninskog Županijskog odbora HSLS-a.

Oni su danas u Kninu s gradonačelnikom Vinkom Marićem razgovarali o radnim, stambenim i političkim teškoćama Kninjana, te učinkovitosti zakonskih propisa na područjima od posebne državne skrbi. Sastali su se i s Jozom Kolakom, predsjednikom Udruge naseljenih Hrvata Knin, koji ih je upozorio na probleme naseljenika.

Joško Kontić alarmantnim je ocijenio podatak o stopi nezaposlenosti koja u Kninu iznosi 52 posto, dok je u Šibensko- kninskoj županiji 25 posto, a primjerice u Vukovaru 43 posto, ustvrdivši kako u Kninu i nema zapošljavanja jer najavljene revitalizacije gospodarstva nakon sjednice Vlade u Kninu 2001. godine nije bilo, već su gotovo svi gospodarski pogoni u stečaju. Izuzmu li se zaposleni u HV-u i policiji te obrtnici, u Kninu je svega 1400 zaposlenih, 200 manje nego 2001. godine.

Istodobno, 10.000 Kninjana korisnici su raznih oblika socijalne pomoći, kazao je Kontić ističući da je jedina pozitivna slika vitalni indeks prirasta stanovništva koji je u Kninu 169.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Čelnici HSLS-a drže da su izmjene Zakona o područjima od posebne državne skrbi stanje učinile još gorim. Zalažu se za veće državne potpore, kao i stimulativne porezne mjere za potencijalne ulagače u to područje. Smatraju da su krivac za takvo stanje i smanjene državne donacije, koje su nekada u Kninu iznosile više od 10 milijuna kuna, a danas potpora iznosi svega 3,8 milijuna kuna.

Upozoravajući na probleme stambenog zbrinjavanja naseljenika, Joško Kontić je istaknuo kako svi koji su došli u te krajeve na poziv hrvatske države od nje moraju biti i zbrinuti, tim više jer ih 95 posto želi ostati u Kninu. Alarmantnim je ocijenio i podatak da se oko 600 kninskih obitelji, koje su u taj grad došle mahom iz trećih zemalja, danas ne nalazi ni na jednom popisu za stambeno zbrinjavanje, te da 2500 radno sposobnih ljudi nema nikakve zdravstvene zaštite.

Čelnici HSLS-a ocijenili su da su stvarne prilike u Kninu puno gore od onoga što se prikazuje, te da, uoči početka predizborne kampanje, namjeravaju sačiniti paket optimalnih programskih mjera za taj grad.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara