Centar Simon Wiesenthal: "Thompson nigdje ne bi trebao biti počasni gost"

Centar Simon Wiesenthal: "Thompson nigdje ne bi trebao biti počasni gost"
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

IZ CENTRA Simon Wiesenthal, koji ima sjedište u Los Angelesu, a ime je dobio po lovcu na naciste, oglasili su se povodom pjevanja Thompsona na Trgu bana Jelačića za doček nogometaša.

Međunarodni centar za prisjećanje na holokaust, zaštitu ljudskih prava i Židova poručuje kako Thompsonu nije bilo mjesto na Trgu.

Njihovu izjavu prenosimo u cijelosti.

"Modrić je zbog Thompsona zaslužio crveni karton"

"Centar Simon Wiesenthal oštro je kritizirao uključenje zloglasnog simpatizera ustaša 'Thompsona' u slavlje održano u Zagrebu prošlog ponedjeljka povodom dočeka nacionalnog nogometnog tima, koji se iznenađujuće plasirao na drugo mjesto nedavnog Svjetskog prvenstva u nogometu održanog u Rusiji prošlog mjeseca.

U izjavi izdanoj od strane glavnog lovca na naciste i direktora za poslove istočne Europe, dr. Efraima Zuroffa, Centar je primijetio da je Thompson poznat po pjesmama koje pozivaju na ubijanje Srba i koje su nostalgično povezane sa zloglasnim hrvatskim koncentracijskim logorom Jasenovcem i pridruženim mu ženskim logorom Starom Gradiškom. Pozivanje Perkovića da pjeva na takvoj masovnoj proslavi, na kojoj se, prema planu, nisu trebali pojaviti nikakvi političari ni izvođači, njegovim fašističkim pogledima daje legitimitet kakav ne zaslužuju", poručili su iz Centra uz pripadajuću poruku Efraima Zuroffa.

"Marko Perković nije propustio nijednu priliku da pošalje svoje poruke mržnje. Nije slučajno da se brojni ljudi pojavljuju na njegovim koncertima u ustaškim uniformama i/ili sa simbolima te da izvode ustaški pozdrav. On nigdje ne bi trebao biti počasni gost, ponajmanje na najvećem okupljanju u povijesti demokratske Hrvatske na kojem se slavi izvrstan sportski uspjeh. Luka Modrić možda je zaista zaslužio da bude najbolji igrač Svjetskog prvenstva, ali zbog pozivanja Thompsona da pjeva, zaslužio je crveni karton", rekao je Zuroff.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara